:

:

TV Most

Foto: mc.rs

clock

Januar 09, 2019   9:26

0

275

Linta: Sistematska rehabilitacija ustaštva u Hrvatskoj

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže za RTS da se u Hrvatskoj sprovodi sistematska rehabilitacija ustaštva i ustaškog režima, kao i da za proustaške snage u Hrvatskoj ne mogu da postoje Srbi koji u Hrvatskoj poštuju svoj nacionalni i kulturni identitet.

Miodrag Linta je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je potpuna neistina da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku.
"U Hrvatskoj se od početka rata, od dolaska HDZ-a na vlast, stalno ističe jedna besmislena i apsurdna teza da su Srbija, JNA i Krajiški Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku, da je Hrvatska tobože vodila oslobodilački rat i da je bila žrtva agresije. To je potpuna laž, potpuna neistina", ističe Linta.

Komentarišući izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je na Božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu izjavio da je reintegracija Srba najveća zasluga Franje Tuđmana, Linta je istakao da je istorijska činjenica da je proustaški režim Tuđmana izvršio agresiju na Srbe u Hrvatskoj sa ciljem stavaranja etnički čiste Hrvatske.

"Podsećam da je sistematski progon srpskog naroda u Hrvatskoj krenuo 2. maja 1991. godine kada je u Kristalnoj noći u Zadru preko 2.000 ljudi štanglama, motkama, palicama demoliralo, uništilo i miniralo preko 200 srpskih kuća, vikendica i lokala. Hrvatska policija nije ništa učinila da zaštiti Srbe. U Zadru je do 1993. godine blizu 500 srpskih kuća, objekata minirano i uništeno, ubijeno je 35 Srba", naveo je Linta. 

Dodao je da se to prenelo na čitavu Hrvatsku i da je prema izveštaju generalnog sekretara UN iz maja 1993. godine do tada, u prve dve godine rata, sa područja Hrvatske gde su imale kontrolu hrvatske vlasti proterano 251.000 Srba, kao i da je u zločinačkim akcijama proterano još 250.000 Srba.

"Preko pola miliona Srba je proterano, sistematski je uništavana, otimana srpska imovina, izvršeni su brutalni zločini nad Srbima i sada čujemo licemerne poruke hrvatskih zvaničnika kako Srbija tobože treba da se suoči sa prošlošću i da treba da prizna agresiju. Srbija to nikada ne može i neće priznati i Srbija treba insistirati da je Hrvatska agresor na Srbe u Hrvatskoj, da se u Hrvatskoj sprovodi sistematska rehabilitacija ustaštva i ustaškog režima", kaže Linta.

"Ne kažnjavaju se grafiti i poruke mržnje u Hrvatskoj"

Ukazao je da je fotografija koju je na Fejsbuku objavio Ivan Đakić, sin poslanika HDZ-a u Saboru Josipa Đakića, a na kojoj je Srbima čestitao Božić slikom ustaše koji drži odrubljenu glavu Srbina, samo jedan od desetina hiljada primera rehabilitacije ustaštva.

"Uopšte se ne kažnjavaju. Imate desetine hiljada grafita, poruka mržnje u Hrvatskoj i niko nije kažnjen za te grafite i poruke mržnje", napomenuo je Linta.

Tvrdi da Srbija treba da insistira u međunarodnim organizacijama da Hrvatska poštuje temeljne vrednosti savremene civilizacije – to su antifašizam, ljudska i manjinska prava, kao i da Hrvatska poštuje Bečki sporazum o sukcesiji i da vrati srpsku imovinu pola miliona proteranih Srba, jer Hrvatska to ne čini.

Srbija mora da insistira na univerzalnim vrednostima današnjeg sveta, ali ukazuje da je ključna uloga i Evropske unije.

"Evropska unija na neobjašnjiv način ćuti godinama na rehabilataciju ustaštva u Hrvatskoj. Ćuti na kršenje ljudskih i manjinskih prava Srba. Imate jedan parados da ulaskom Hrvatske u EU, 1. jula 2013. godine, počinje novi talas govora mržnje i podsticanja nasilja prema Srbima", rekao je Linta.

Naglasio je da je paradoks da Hrvatska postaje članica EU i da se bukvalno vraća u 1991. godinu, a da EU na to potpuno ćuti.

"Krajnji cilj proustaških snaga u Hrvatskoj je da i ovi preostali Srbi u Hrvatskoj se izjasne ili će se odseliti ili će se asimilovati, ne mogu da postoje Srbi u Hrvatskoj, za proustaške snage, koji poštuju svoj nacionalni i kulturni identitet i to je jedna surova činjenica", zaključio je Linta.

Izvor: RTS

HrvatskaSNVSrbiHDZustaštvo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva