Linta: Sramno i etnički motivisano ponašanje hrvatske policije

:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 23, 2019   16:20

0

123

Linta: Sramno i etnički motivisano ponašanje hrvatske policije

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta je danas, povodom napada na srpskog povratnika Dobrivoja Arsića u okolini Rijeke, rekao da je to još jedan u nizu primera sramnog i etnički motivisanog ponašanja hrvatske policije koja, dodaje, štiti pojedince i grupe ustaške orjentacije koji napadaju preostale Srbe u Hrvatskoj.

Linta podseća da je sedamdesetogodišnji Arsić, koji je težak srčani bolesnik i ima dva ugrađena stenta, brutalno pretučen u utorak uveče u mestu Viškovo kod Rijeke.

"Grupa ustaša je ispred stambene zgrade prvo verbalno napala Arsića psujući mu majku četničku i govoreći mu da se seli u Srbiju, a zatim je svirepo fizički napadnut. Ekipa policijske uprave Primorsko-goranske županije nije došla na pozive Arsića dok su trajale verbalne pretnje već tek nakon što je pretučen", navodi Linta u saopštenju.

Kako dodaje, policija je od Arsića tražila da ne podnosi prijavu za verbalni i fizički napad i rekla mu da će, u slučaju da podnese prijavu, protiv njega podneti prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira, a batinaše samo upozoriti da to više ne čine.

"Ovo je jedan u nizu primera sramnog i etnički motivisanog ponašanja hrvatske policije koja štiti pojedince i grupe ustaške orjentacije koji sve češće i žešće verbalno i fizički napadaju preostale Srbe i šire mržnju prema svemu što je srpsko", ocenio je Linta.

Istakao je da za sve češće fizičke i verbalne napade iz mržnje na Srbe, ispisivanje ustaških i nacističkih grafita i stvaranje atmosfere straha i uznemirenosti glavnu odgovornost snosi vlast u Hrvatskoj.

"Tragična je činjenica da dok hrvatski premijer Plenković i njegovi ministri u javnosti ponavljaju bezočnu laž o velikosrpskoj agresiji, ustaške snage sve bezobzirnije napadaju Srbe. Jasno je da ponavljanje ustaške teze o velikosrpskoj agresiji od strane državnog vrha u suštini predstavlja poziv na obračun sa preostalim Srbima u Hrvatskoj", rekao je Linta.

On je apelovao na Evropsku komisiju i Evropski parlament da zahtevaju od hrvatske vlasti da Hrvatski sabor ukine, kako je naveo, skandaloznu i proustašku Deklaraciju o Domovinskom ratu iz 2000. godine kojom se Srbija i krajiški Srbiji neosnovano optužuju da su tobože izvršili agresiju na Hrvatsku.

Takođe, Linta apeluje na Evropsku komisiju i Evropski parlament da zahtevaju od hrvatske vlasti da se organizatori i počinioci sve češćih fizičkih napada na Srbe što pre identifikuju i najstrože kazne.

Izvor: T a n j u g

lintaRijekaHrvatskanapad na Srbinapovratnikhrvatska policija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva