:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 22, 2019   11:46

0

210

Linta: U akciji "Maslenica" stravični zločini nad Srbima

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je Hrvatska na današnji dan pre 26 godina, u vojno-policijskoj akciji "Maslenica", izvršila agresiju na Ravne kotare i počinila stravične zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima.

"Za agresiju na srpsku teritoriju bio je najviše kriv UNPROFOR, koji je trebao da bude garant mira i kome su krajiški Srbi verovali da će ih zaštititi od proustaškog režima Franje Tuđmana", saopštio je Linta.

Akcija „Maslenica“, kao i druge hrvatske vojno-policijske akcije, naveo je on, bila je zločinačka akcija, jer je glavni cilj bio proterivanje srpskog naroda sa svojih vekovnih područja i ostvarenje projekta etnički čiste Velike Hrvatske.

Da bi ostvarile navedeni cilj, saopstio je Linta, hrvatske paravojne, vojne i policijske snage su izvršile stravične zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima i sistematski uništavale, pljačkale i otimale srpsku imovinu.

„Hrvatski zvaničnici će i ove godine ponavljati bezočnu laž o srpskoj agresiji“, rekao je on.

Linta je pozvao srpsko tužilaštvo za ratne zločine da konačno procesuira odgovorne za zločine protiv Srba koji su se desili u akciji „Maslenica“, među kojima je i onaj na Malom Alanu, kada su na zverski način ubijena 22 pripadnika vojske RSK.

On podseća da je Tužilaštvo za ratne zločine predmet sa brojnim dokazima o zločinu na Malom Alanu predalo hrvatskom tužilaštvu još 2013. godine.

„Prošlo je šest godina i hrvatsko tužilaštvo nije preduzelo krivično gonjenje naredbodavaca i počinioca zločina na Malom Alanu. Ovo je jedan u nizu dokaza da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i da za brojne zločine protiv Srba u akciji ‘Maslenica’ niko neće biti optužen a kamoli osuđen“, naveo je Linta.

Izvor: Танјуг

Miodrag LintaAkcija "Maslenica"Zločini nad Srbima
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva