:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 30, 2019   22:22

0

274

Linta: U Zagrebu,Sarajevu i Prištini nema volje da se reši pitanje nestalih

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je povodom Međunarodnog dana nestalih lica da kod vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini nema stvarne političke volje da se reši pitanje 10.167 lica koja se vode kao nestala na prostoru bivše Jugoslavije. 

Od toga broja više od 3.800 su srpske žrtve ili više od jedne trećine svih nestalih lica, naveo je Linta u saopštenju.

On smatra i da je glavni razlog činjenica da bi ekshumacijom i identifikacijom svih nestalih lica pala u vodu bezočna laž o Srbima kao agresorima i zločincima s jedne strane i Hrvatima, Bošnjacima i Albancima kao oslobodiocima i žrtvama s druge strane. 

Prema njegovim rečima, tu vrhunsku i bezočnu laž blizu tri decenije ponavljaju vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini i zapadni centri moći. 

"Zbog toga se prećutkuju, umanjuju i negiraju srpske žrtve, a veličaju i preuveličavaju hrvatske, bošnjačke i albanske žrtve. Zbog toga se ne kažnjavaju naredbodavci i izvršioci brojnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima već se slave kao heroji. Zbog toga se hapse, procesuiraju i osuđuju Srbi i to najčešće bez materijalnih i konkretnih dokaza i činjenica", ukazao je Linta.

Linta poziva Evropsku uniju, SAD, Veliku Britaniju, Nemačku i druge države da prekinu sa politikom dvostrukih standarda prema prostoru bivše Jugoslavije. 

On je ocenio da takva politika održava i jača šovinističke i ratne politike u Zagrebu, Sarajevu i Prištini i proizvodi stalnu nestabilnost. 

"Samo politika koja koja polazi od poštovanja međunarodnog prava, Dejtonskog sporazuma, Rezolucije 1244, suštinskog poštovanja svih žrtava i kažnjavanja svih zločinaca bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost može vremenom dovesti do trajnog mira i stabilnosti i saradnje. Ako zapadni centri moći nastave da vode politiku dvostrukih standarda pitanje nestalih lica, kao najvažnije, humnanitarno i civilizacijsko pitanje, neće biti rešeno u narednih 70 godina", ukazao je Linta. 

U Beogradu je ranije danas obeležen Međunarodni dan nestalih lica u organizaciji Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije kome je prisustvovao i Linta. 

Izvor: T a n j u g

LintaMeđunarodni dan nestalih licaZagrebSarajevoPriština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva