Linta: Vlast u Zagrebu podstiče širenje mržnje prema Srbima

:

:

TV Most

clock

Novembar 05, 2019   19:38

0

63

Linta: Vlast u Zagrebu podstiče širenje mržnje prema Srbima

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, Miodrag Linta, ocenio je danas da aktuelna vlast u Zagrebu podstiče širenje govora mržnje prema Srbima.

Jedan od brojnih dokaza jeste činjenica da na maketi Grada Zagreba u centru grada već više od nedelju dana stoji natpis "Ubij Srbina", iako se radi jednoj od najposećenijih turističkih lokacija u Zagrebu, naveo je Linta u izjavi za javnost.

"Skandalozno je da gradska vlast, koji čine stranka gradonačelnika Milana Bandića i HDZ, nije smatrala da potrebno da komunalni redari uklone navedeni srbomrzački grafit. Ako grafit bude slučajno uklonjen, sigurno je da naredbodavci i počinioci neće biti pronađeni, a kamoli kažnjeni", rekao je Linta.

Prema njegovim rečima, ništa se drugo nije ni moglo očekivati od aktuelne gradske vlasti u Zagrebu.

Linta podseća da je Skupština Grada Zagreba većinom glasova aprila 2017. godine donela sramnu odluku da se ustaškom režiseru Jakovu Sedlaru, za revizionistički film o Jasenovcu kao radnom logoru, dodeli godišnja nagrada za film i pozorište.

On, s druge strane, ističe da je opštinsko tužilaštvo u Zagrebu podiglo optužnicu protiv Filipa Drače, studenta zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji je početkom godine, na postolju spomenika Franje Tuđmana sprejem nacrtao srp i čekić.

Navedeni grafit je bio uklonjen u najkraćem mogućem roku, Filip Drača je ubrzo uhapšen i protiv njega je čak podignuta optužnica, iako se radi o beznačajnom delu. Neverovatno je, ali istinito da je Drača osuđen na uslovnu kaznu od 10 mjeseci zatvora i sa rokom provere od tri godine samo jer je nacrtao srp i čekić, naveo je Linta.

Istovremeno, kako podseća, u Hrvatskoj od dolaska Franje Tuđmana na vlast do današnjeg dana nacrtano je na desetine hiljada ustaških, fašističkih i nacističkih grafita kojim se širi besna mržnja prema Srbima i svemu što je srpsko.

"Srbomrzački grafiti se pojavljuju svakodnevno širom Hrvatske. Iako se očigledno radi o nebrojenim zločinima iz mržnje, niko od naredbodavaca i počinioca nije krivično kažnjen i osuđen na zatvorsku kaznu, što jasno govori o ustaškom karakteru hrvatske države", zaključio je Linta.

Izvor: Танјуг

Linta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva