:

:

TV Most

clock

Avgust 30, 2021   21:48

0

33

Linta: Zagreb,Priština i Sarajevo ne čine ništa na pronalasku nestalih Srba

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini ne čine ništa na pronalasku nestalih Srba na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova i Metohije.

"Važno je da Srbija pokrene snažnu političku, pravnu i diplomatsku borbu u međunarodnoj zajednici za istinu o karakteru ratova i masovnom stradanju srpskog naroda na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Linta u izjavi povodom Međunarodnog dana nestalih.

Kaže i da je glavni razlog prikrivanja i negiranja srpskih žrtava da se ne dovede u pitanje "bezočna i apsolutna laž da su Srbi glavni krivci za ratove na prostoru bivše Jugoslavije i da su samo oni činili zločine a da su Hrvati, Muslimani i Albanci bili nevine žrtve tzv. velikosrpske agresije i vodili odbrambene ratove".

Dodaje da je zato važno insistirati u međunarodnoj zajednici da se izvrši suštinska reforma Instituta za nestale kako bi se sa mrtve tačke pokrenulo traženje nestalih Srba.

"Nije moguće govoriti o pomirenju i međusobnom povjerenju na prostoru bivše Jugoslavije sve dok se ne procesuiraju brojni zločini nad Srbima i dok se jednako ne poštuju sve žrtve bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost", navodi Linta.

Hrvatska, kako kaže, namerno opstruiše rešavanje sudbine više od 1.700 nestalih srpske nacionalnosti jer se na hrvatskom spisku nalazi više Srba nego Hrvata.

Navodi da u Hrvatskoj postoji 36 poznatih grobnih mesta na kojima se nalaze posmrtni ostaci više od 150 ubijenih Srba koji se ne ekshumiraju zbog nedostatka političke volje, te dodaje da je u zavodima za sudsku medicinu blizu 900 ekshumiranih tela od koji su više od 500 tela stradalih Srba.

Linta podseća i da Hrvatska osam godina godina odbija da na svoj zvanični spisak doda 630 nestalih Srba koje je Komisija za nestala lica Vlade predala hrvatskoj strani još 2013. godine. U pitanju su, objašnjava, nestali Srbi čiji nestanak su članovi njihovih porodice prijavili Crvenom krstu Srbije sa imenima i prezimenima i drugim podacima odnosno nisu ih prijavili Crvenom krstu Hrvatske ili Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

Linta tvrdi i da Sarajevo na sve načine opstruiše proces traženja 1.652 nestalie osobe srpske nacionalnosti u BiH.

U prilog tome navodi da je Institut za nestale "instrument u rukama bošnjačke politike jer je traženje nestalih Srba potpuno zaustavljeno", te dodaje da je od osnivanja 2008. godine Institut za nestale BiH identifikovao svega 266 srpskih civila.

Izvor: Танјуг

LintaMeđunarodni dan nestalihSFRJratovi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?