Linta: Zločini nad Srbima u Podrinju nekažnjeni 28 godina

:

:

TV Most

clock

Jul 05, 2020   17:54

0

31

Linta: Zločini nad Srbima u Podrinju nekažnjeni 28 godina

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta izjavio je da za stradanje više od 3.500 Srba u Podrinju pre 28 godina još uvek niko nije odgovarao i pozvao Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da pokrene istrage i podigne optužnice protiv nalogodavaca i izvršilaca tih zločina.

Miodrag Linta je u saopštenju za medije naveo da su muslimanske snage počev od aprila 1992. godine izvršile desetine napada na srpska sela na području opština Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Milići i Vlasenica, a često na praznike kao što su Božić, pravoslavna Nova godina, Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan i Nikoljdan.

Kako je ocenio, brojne činjenice potvrđuju da su muslimanske snage imale za cilj realizaciju plana entičkog čišćenja srpskog naroda iz Podrinja koji je, navodi Linta, osmišljen u Sarajevu.

Linta smatra da Srbi ne mogu da očekuju pravdu od pravosuđa BiH jer je, kako je primetio, prošlo 25 godina od završetka rata, a da nijedan od "velikih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima nije procesuiran".

Kako kaže, Tužilaštvo i Sud BiH nisu nezavisne i profesionalne, već etnički motivisane institucije čiji je cilj da, ocenjuje Linta, selektivnim sudskim procesima opravdaju "lažnu i besmislenu tezu" da su Srbija i Srbi izvršili agresiju na BiH, da a Muslimani, odnosno Bošnjaci, bili žrtve srpske agresije.

"Nije moguće graditi poverenje između Srba i Bošnjaka ako se govori da je jedna strana izvršila zločine i nepostojeći genocid u Srebrenici, ako se ne kažnjavaju zločinci iz oba naroda, ako se jednako ne poštuju srpske i bošnjačke žrtve i ako se insistira na lažnom mitu o agresiji na BiH", zaključio je Linta.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva