:

:

TV Most

Foto: RTV KiM

clock

Maj 28, 2020   12:09

0

211

Livađe: Obeležana hramovna slava

Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.

Tokom liturgije u crkvi Svetog Grigorija u Livađu koja je sagrađena 1935. godine okupilo se više ljudi, među kojima i najmlađi meštani sela.

Kao što običaji nalažu na današnji dan prerezan je i slavski kolač. Domaćini su ove godine bili brat i sestra, Valentina i Miodrag Ristić iz Donje Gušterice, dok se već sledeće godine kolač vraća u selo i domaćin će biti Aleksandar Mitić.

„Spasovdan ću proslaviti sa svojim prijateljim. Ove godine smo moj brat i ja domaćini. Uzimanjem crkvenog kolača prošle i proslava ove godine za mene predstvalja jedan od načina na koji mogu da dam svoju donaciju crkvi, ali i za naše dobro zdravlje i spasenje“, kazala nam je Valentina Ristić iz Donje Gušterice.

Paroh Svetislav Trajković je okupljenim vernicima podelio blagoslove, i poručio da današnji dan provedu u miru i slozi, ali i da ne zaborave da je „Gospod uvek sa nama i da nas nikada neće prevariti ili obmanuti“.

„Na današnji dan nas je Gospod Bog uz pomoć Duha Svetoga okupio da proslavimo njegovo sveto ime, da uznesemo blagodarnost za sve ono što On neizmerno čini za nas. Današnji dan je svedočenje naše velike vere, i ljubavi prema Gospodu, iako se na današnji dan vazneo telom od nas, on je sa nama“, poručio je prisutnim vernicima paroh Svetislav.

Za meštane Livađa, današnji praznik Spasovdan je prilika da se nakon tri meseca izolacije zbog pandemije koronavirusa okupe i pomole za zdravlje.

„Veliki praznici, ali i svetinje su odgovorne što se mi spajamo i okupljamo u velikom broju. Posle pandemije koronavirusa, mnogo znači za narod naručito na današnji praznik Spasovdan, sloboda kretanja“, istakla je predsednica sela Livađa Mirjana Stojanović.

„Danšnji praznik za nas predstavlja šansu da se posle dužeg vremena okupimo u velikom broju u crkvi, kako bi smo se pomolili za zdravlje“, kazala je Zorica Ivanović iz Livađa.

„Posle toliko dana provedenih u kući i karantinu, u pravom trenutku je došao praznik Spasovdan, kako bi smo se okupili i osetili da smo slobodni“, rekao je Ljubinko Todorović meštanin Livađa.

Prethodne praznike, vernici na Kosovu i Metohiji su uglavnom provodili u svojim kućama, jer su verski objekti bili zatvoreni zbog epidemije koronavirusa. Pa su tako najveći hrišćanski paznik Uskrs, ali i muslimanski Ramazanski Bajram građani provodili u krugu porodice. Od danas su ponovo otvorene crkve i džamije na KiM.

Izvor: RTV KiM

KiMLivađehramovna slava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva