:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Januar 26, 2019   12:29

0

181

Ljajić: Kvote za čelik zbog sukoba velikih, moramo da se prilagodimo

Srbija i druge zemlje regiona na koje bi od 4. februara trebalo da budu primenjene zaštitne mere EU za uvoz čelika, žrtva su sukoba Kine, s jedne, i SAD i EU, s druge strane, ali je dobro što je našoj zemlji ostavljena mogućnost revizije, navodi potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Rasim Ljajić je za T a n j u g istakao da je situacija takva, da kada ne donosite odluke i ne učestvujete u njihovom donošenju, ostaje samo da se prilagođavate.

Kako je rekao, ovo je tipična situacija u skladu sa onom starom afričkom izrekom: "Kada dva slona vode ljubav, strada trava, kada se dva slona tuku, opet strada trava".

"Mi smo ovde kolateralna šteta sukoba velikih", naveo je Ljajić, podsetivši da se SAD i EU osećaju ugroženim velikom proizvodnjom i izvozom kineskog čelika.

"Mi smo nastojali da obezbedimo povoljniji tretman imajući u vidu činjenicu da se nalazimo u procesu pridruživanja EU. Pokušavali smo i s drugim zemljama u regionu da to radimo u paketu, računajući da ćemo na taj način poboljšati poziciju", dodao je ministar.

Dodaje da je očigledno da su svi zajedno žrtva tog velikog sukoba i da će, kao i uvek, mali plaćati neku cenu.

Ističe da je Srbiji, međutim, ostavljena povoljnost u vidu klauzule o reviziji, to jest, da je moguće intervenisati naknadno ako se vidi da za to ima prostora.

Ljajić je objasnio da je tako moguće obaviti reviziju nakon sagledavanja rezultata primene mera u zemlji, u prvom i drugom kvartalu ove godine.

"Ne preostaje nam ništa drugo nego da čekamo", rekao je ministar.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u odgovoru na pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića naveo da i klauzula o reviziji nedvosmisleno "predviđa mogućnost prilagođavanja zaštitnih mera ako one dovedu do štetnih efekata, poput rizika po stabilnost ili razvoj ekonomije prioritetnih trgovinskih partnera". 

U Briselu je, takođe, u tehničkim razgovorima potvrđeno ono što je Srbiji obećano na najvišem političkom nivou, a to je da nove zaštitne mere za uvoz čelika u EU neće dovesti u rizik ekonomsku stabilnost i razvoj zemlje. 

U objašnjenju mera koje bi trebalo da stupe na sangu 4. februara, a koje su trenutno u fazi finalizacije, navodi se da se one odnose na sve zemlje izvan EU, osim nekih zemalja u razvoju i onih koji su u Evropskoj ekonomskoj zoni, pa i na Srbiju.

Izvor: RTS

kvote za čelikEUevropska komisijasrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva