:

:

TV Most

Foto: mc.rs

clock

Novembar 14, 2019   8:21

0

194

Ljajić: "Mali Šengen" nije nova Jugoslavija

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić ocenio je da najnoviju inicijativu za povezivanje svih ekonomija Zapadnog Balkana, poznatiju kao "mali Šengen", od početka prati previše politizacije, a premalo pragmatičnog i racionalnog pristupa.

 

U autorskom tekstu za današnju "Politiku", on je istakao da ovu inicijativu treba posmatrati "isključivo kroz ekonomsku prizmu, a politički benefit se ogleda pre svega u stabilizaciji Zapadnog Balkana i stvaranju klime u kojoj će se politički problemi i otvorena pitanja iz prošlosti lakše rešavati".

"Mi u regionu smo probali sve, od mržnje i nacionalizma do ratova, jedino još nismo probali da budemo normalni i pragmatični", naveo je Ljajić.

On je istakao da "ovo nikako nije stvaranje nekog novog saveza, nove Jugoslavije, nove Balkanije, već sublimiranje i oživljavanje svih regionalnih inicijativa koje su do sada postojale, počev od CEFTA, preko Saveta za regionalnu saradnju, do Berlinskog procesa, a koje su u osnovi imale slobodan protok ljudi, robe, ideja, kapitala".

Ljajić je dodao da region kao celina ekonomski zaostaje za razvijenim zemljama i da je to ključni razlog koji ukazuje na nužnost pokretanja ove inicijative.

On je naglasio i da "mali Šengen" nije politički savez, ni alternativa Evropskoj uniji, koja je cilj svakoj zemlji regiona, ali se njihove privrede čine konkurentnim za nastup na globalnom tržištu.

Rasim Ljajićmali ŠengenEUtrgovinaCEFTA
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva