:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 17, 2019   10:14

0

90

Ljajić: Mali Šengen - rešenje s kojim svako dobija

Inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića za povezivanje svih ekonomija zapadnog Balkana je rešenje zahvaljujući kojem bi svako bio na dobitku, što je moguće dokazati matematički i na svaki drugi način, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

 

"Siguran sam da bi inicijativu o ''malom Šengenu'' svi podržali da Vučić nije jedan od inicijatora. Pošto živimo u ostrašćenom političkom ambijentu i okruženju, onda će i najbolja inicijativa biti kritikovana ukoliko dolazi iz protivničkog tabora", rekao je Ljajić za "Kurir".
On ističe i da su se prethodnih dana svi uhvatili za Vučićevu izjavu da će ova inicijativa omogućiti proizvođačima paradajza iz Albanije da lakše izvezu svoju robu u Srbiju, ali da su svi zaboravili da Srbija u Albaniju tri puta više izvozi nego što uvozi.
"Nažalost, i kod ove inicijative se još jednom pokazalo da je politika ispred ekonomije i zbog toga vidim moguće prepreke za realizaciju jedne dobre inicijative", kazao je Ljajić, odgovarajući na pitanje da li očekuje da će se ideja "malog Šengena" realizovati.
On je podsetio da je region Srbiji drugi najvažniji spoljnotrgovinski partner posle Evropske unije, dodajući i da bi realizacija inicijative "malog Šengena", pored ostalog, otvorila prostor za veća ulaganja srpske privrede u zemlje regiona.
Ljajić je istakao da bi realizacija ove inicijative donela i brojne političke prednosti u inače nepovoljnoj političkoj situaciji u regionu.
"Sadašnje stanje u regionu nam daje utisak kao da se nalazimo u 1996. a ne u 2019. godini i zato ovu inicijativu treba posmatrati i kroz prizmu normalizacije odnosa i pokušaj da se razgovara o temama o kojima je lakše postići saglasnost nego o političkim pitanjima", kaže srpski ministar.
On napominje da to ne znači da osetljiva pitanja iz prošlosti treba gurati pod tepih, ali da je regionu potreban neki uspeh koji bi omogućio da se o granicama, suočavanju sa prošlošću i drugim osetljivim temama razgovara u drugačijoj atmosferi.
"Ključni politički efekat (malog Šengena) je drugačija slika koja se šalje iz ovog regiona, koji je u žižu međunarodne javnosti dospeo samo po incidentima, zapaljivim izjavama, konfliktima, mržnji", naglasio je Ljajić.
Na pitanje, da li je "mali Šengen" možda alternativa EU, srpski ministar kaže da naravno da nije i da to ne može biti, s obzirom da je EU glavni spoljnotrgovinski partner svakoj zemlji zapadnog Balkana.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva