:

:

TV Most

clock

Maj 14, 2020   10:16

0

195

Ljajić: Promet robe prema KiM u nekim segmentima bio i veći nego pre pandemije koronavirusa

Promet robe prema KiM tokom vanrednog stanja u nekim segmentima bio je i veći nego ranije, jer je Kosovo zavisno od Srbije kada su u pitanju neke sirovine, izjavio je danas ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić i sugerisao da u eventualnom drugom talasu koronavirusa treba napraviti "balans između ekonomije i zdravlja", prenosi Danas.

On je za TV Pink naveo da 83 odsto svih žitarica na KiM potiču iz Srbije, a da je tokom vanrednog stanja u južnu srpsku pokrajinu isporučeno robe u vrednosti od 18,5 miliona evra.

Kosovske vlasti, naveo je Ljajić, "sada vraćaju barijeru", odnosno posebne takse i akcize za izvoz brašna u iznosu od 40 evra po toni, čime proizvođači iz Srbije postaju nekonkurentni.

Ceo sektor trgovine, ocenio je Ljajić, "nije prošao loše", jer je bila velika potražnja prehrambenih proizvoda, ali je zabeležen pad u prodaji bele tehnike i nameštaja.

Tokom vanrednog stanja registrovan je i rast izvoza žitarica u region i čitavu Evopu, a povećan je uvoz nafte i mediciskih sredstava.

Lajić je istakao kako treba biti spreman i na mogući drugi talas koronavirusa, ali da se "mora napraviti balans između zdravlja i ekomonije".

Izvor: Kosovo online/Danas

KiMLjajić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva