:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Januar 04, 2019   11:44

0

150

Ljajić: Rama šalje poruku EU da ubrza evropski put Albanije

Albanski premijer Edi Rama izjavama o otvaranju granica, pre svega, šalje poruku Evropskoj uniji da će se, ako se ne ubrza proces pridruživanja Albanije, okrenuti alternativi, a to je okupljanje svih Albanca pod jedan državno-pravni i politički krov, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić.

"U svim tim izjavama imate mešanje baba i žaba. U okviru Berlinskog procesa i CEFTA mi već dugo pregovaramo o olakšavanju trgovine. Svi smo već potpisali protokol 5 koji podrazumeva olakšavanje ekonomije, osim Kosova", rekao je Ljajić za Prvu dodajući da to podrazumeva priznavanje raznih sertifikata i smanjivanje čekanja na granici.

Ističe da se Priština tome nije pridružila, a sada hoće jednostrano da ukinu granicu sa Albanijom, što je paradoksalna situacija.

Ljajić kaže da je ta aktivnost političkog karaktera, a ne ekonomskog.

"Mi tri puta više prodajemo na Kosovu nego što Kosovo uvozi iz Albanije. Reč je o političkoj aktivnost koju oni pokušavaju da predstave kao olakšavanje trgovine, da ne bi bilo političkih reakcija".

Ljajić ističe da jedno sa drugim nema nikakve veze i da smo naravno svi za olakšavanje trgovine.

Naveo je da Priština onemogućava trgovinu sa Srbijom i BiH kao važnim članicama CEFTA.

"U ovim uslovima je jako teško pregovarati sa Prištinom, to je nemoguća misija dok god se ne vrati situacija na period do 6. novembra kada su uvedene prve takse od 10 odsto. Potpuno je deplasirano da se vode bilo kakvi politički razgovori", rekao je Ljajić.

On kaže da je atmosfera za te razgovore potpuno nepovoljna pošto je onemogućena trgovina između centralne Srbije i Kosova, kao i da je autoritet EU kao medijatora doveden u pitanje.

Ljajić dodaje da EU ne može da primora Prištinu da ukine mere i da su oni, što je bilo više apela od EU, radikalizovali svoje akcije i pooštrili mere.

"Takođe, kako bi naša javnost reagovala da se sada pravimo da je sve normalno. Dijalog je jedini način, ali mora se stvoriti klima da taj dijalog da rezultat", dodao je Ljajić.

Izvor: Танјуг

LjajićEdi RamaAlbanijagraniceEU

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva