:

:

TV Most

clock

Oktobar 05, 2019   8:44

0

192

Ljajić: Sa Erdoganom stiže više od 100 privrednika, ogroman ekonomski značaj

Trgovinska razmena između Srbije i Turske pre dve godine iznosila je 800 miliona dolara a danas iznosi više od 1,3 milijarde. Osim ekonomskog značaja koji će imati poseta turskog predsednika Redžepa Erdogana Srbiji sa preko 100 privrednika za našu zemlju je partnerstvo sa Turskom važno i zbog njene pozicije na međunarodnoj sceni, rekao je za RTS mnistar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Turski predsednik Erdogan dolazi u ponedeljak u Srbiju. Ovakve posete mere se i i ocenjuju iz svakog ugla. Prema rečima Rasima Ljajića ekonomski značaj ove posete je ogroman. 

"Svakako ekonomija ima najveći značaj jer dolazi preko 100 privrednika i to je prilika za saradnju sa našim privrednicima. Ono o čemu se puno razgovaralo, a u šta je malo ko verovao je početak gradnje auto-puta između Srbije i BiH. To je veoma važan projekat za građevinsku operativu u obe zemlje. Uz to ulazi se u ozbiljan investicioni ciklus sa BiH sa kojom imamo najveću trgovinsku razmenu, a najgoru putnu infrastrukturu. Uz to potrebna je stabilnost i saradnja u regionu. Put znači život i povezanost zbog čega ovo jeste i mirovni projekat", istakao je za RTS Rasim Ljajić.

Uskoro se očekuje i razgovor sa Albanijom i severnom Makedonijom o tzv "mini šengenu" preojektu koji je inicirao Aleksandra Vučić.

"Trebalo bi da dođe do potpisivanje zajedničkog teksta, u kojoj formi videćemo. Vučić je 2014. godine izašao sa idejom carinske unije. Suština je da smo mi kao pojedinačne privrede suviše male da bi držale položaj na globalnom tržištu", rekao je Ljajić.

Uz to, kako kaže, omogućilo bi i lakši dolazak radnika iz jedne u drugu zemlju regiona.

"To ne bi mnogo značilo ako bi ostalo samo na ove tri zemlje, jer mi sada gubimo milione evra na čekanju robe na granicama zbog čega je ta roba skuplja pet do šest odsto. Ukoliko ima minimum političke volje to bi puno značilo za sve građane regiona", naveo je Ljajić.

Približava se i dan kada će se potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom. Tada će nam biti otvoren pristup tržištu od 180 miliona ljudi, a proširen je spisak robe i povećane količine koje će moći da se izvezu iz naše zemlje na to tržište.

"Ništa se neće dogoditi u praktičnom smislu, jer sledi ratifikacija u svim parlamentima, ali mi i sada imamo sporazum sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom koji će se i dalje realizovati do pune implementacije ovog", kaže ministar trgovine.

Jedna od prvih reakcija na najavu potpisivanja sporazuma je stigla iz Evropske unije. Briselu se ovakav oblik saradnje ne dopada.

"Ovo nema veze ni sa jednom tačkom jer je ovde reč o robi a ne o uslugama i energetici. Nema nikakve mistifikacije, ovo će važiti do ulaska Srbije u EU, tačnije do šest meseci pre ulaska u EU", rekao je Ljajić.

Kada je reč o razgovorima o izbornim uslovima u našoj zemlji Rasim Ljajić kaže da je ključno poverenje građana u izborni sitem.

"Ako su pozicije zauzete onda dijalog nema smisla. Svima nama i vlasti i opoziciji bi trebalo da znači da građani imaju poverenje u uzborni sistem. Ovo je prilika da se dođe do kompromisa i dogovora jer kako drugačije da se dođe do rešenja", rekao je za RTS mnistar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Izvor: RTS

LjajićErdogan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva