:

:

TV Most

clock

Februar 06, 2019   13:19

0

184

Ljajić: Sporadična poskupljenja cene hleba nemaju veze sa Uredbom

Najavljena poskupljenja cene hleba u nekim pekarama nemaju nikakve veze sa ukidanjem Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "tipa 500" i do toga je došlo isključivo zbog poskupljenja cene pšenice, a samim tim i brašna, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Mediji su preneli da će se hleb u Nišu u pojedinim privatnim pekarama prodavati skuplje za pet dinara.

"Povećanje cene hleba u pojedinim pekarama u Nišu nema apsolutno nikakve veze, niti se može povezati sa ukidanjem Uredbe koja je određivala maksimalnu cenu vekne od 46 dinara, a poskupljenja u ovom gradu su ispod tog nivoa", rekao je Ljajić za Tanjug.

Ministar je objasnio da je do tog poskupljenja došlo isključivo zbog cena pšenice sa 21 na 23 dinara, što je sa sobom povuklo i poskupljenje cene brašna sa 26 na 28, odnosno sa 28 na 30 dinara u zavisnosti od kvaliteta.

Ljajić objašnjava i da Srbija trenutno ima najskuplju pšenicu od svih zemalja u okruženju, jer su je naši prodavci i proizvođači uskladištili očekujući bolju cenu i ponudu.

"Cena od 23 dinara za kilogram je najveća cena u poslednje četiri godine, ali to nema nikakve veze sa Uredbom. I da je postojala uredba, i da smo je ukinuli, ova dešavanja bi imali svakako", naveo je ministar.

U poslednjih šest meseci izvozili smo u proseku oko 115. 000 tona pšenice mesečno, a u januaru svega 35.000 tona.

"To znači da je ona uskladištena i da proizvođači i trgovci očekuju bolju cenu. Oni na to imaju pravo, ali ekonomska logika ne govori da će se to dogoditi", naveo je Ljajić.

Ministar trgovine očekuje uskoro stabilizaciju prilika, kao i da neće biti većih cenovnih poremećaja.

Kako kaže, "cela priča je napravljena zbog jedne ili dve pekare u Nišu koje su podigle cenu hleba, koja inače nije bila regulisana Uredbom".

Ljajić navodi i da su ovo uobičajena kretanja na tržištu, koja se dešavaju u povremenim intervalima i da nema nikakvog razloga za dalje povećanje cena pšenice.

"Pod ovom cenom naši izvoznici ne mogu pšenicu izvoziti bilo gde i očekujem da će se pojaviti pšenica i na našem tržištu po cenama koje su u skladu sa cenama u zemljama u okruženju", naveo je Ljajić.

Vlada Srbije nije produžila Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "tipa 500" koja je određivala maksimalnu cenu vekne od 46 dinara, a prošlog četvrtka prestala je da važi odluka doneta 2010. godine.

Izvor: Танјуг

Ljajićposkupljenje hleba
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva