:

:

TV Most

clock

Oktobar 28, 2019   19:06

0

190

Ljajić: Sporazum sa EAEU prati teško neznanje ili teška zla namera

Sve što prati Sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, koji je pre nekoliko dana potpisala premijerka Srbije Ana Brnabić u Moskvi, "ili je posledica jednog teškog neznanja ili teške zlonamere", izjavio je za RTV ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Sve što prati ovaj sporazum"ili je posledica jednog teškog neznanja ili teške zlonamere", izjavio je Lajić, navodeći kako novine pišu da smo ušli u EAEU, da je ovo potpuno okretanje od EU, da idemo prema Rusiji.

"Ovo je sporazum koji, pre svega, štiti naše 743 kompanije koje izvoze na rusko tržište, a ovim se omogućava i na druga tržišta i mogućnost za nove kompanije da sa svojim proizvodima budu konkurentnije i izvoze na ovo tržište od 180 miliona ljudi", rekao je.

Razlika između ovog sporazuma i sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU je, kaže on, drastična zato što sa EU imamo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji ima i svoj politički deo i ekonomski, odnosno trgovinski deo koji je daleko širi nego ovaj sporazum i definiše određene robe i vrste usluga, a sporazum sa EAEU isključivo i jedino reguliše trgovinu proizvodima i robama i među Srbije i njihovih članica.

On je ponovio da "svi kritikuju" potpisani sporazum, a da u tim kritikama "ničeg suvislog nema", jer mi ne ulazimo u EAEU, niti nas je ko tamo zvao.

"Dizanje obrva" EU zbog sporazuma potpisanog u Moskvi nema opravdanja, kaže Lajić, nema opravdanja, jer su najveći izvoznici na rusko tržište i do sada bile upravo strane kompanije koje posluju u Srbiji.

Srbija ništa nije krila od Brisela prilikom sklapanja novog sporazuma, pa je čak i klauzula o otkaznom roku od šest meseci, uneta na zahtev partnera iz Evropske unije, naveo je ministar.

On je ponovio stav da Srbija, jačajući partnerstva i saradnju sa Rusijom, Kinom i drugima, ne radi ništa što ne rade i zemlje EU, radi dobrobiti svojih građana i kompanija.

Izvor: Танјуг

Ljajić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva