:

:

TV Most

Foto: Insajder

clock

April 04, 2020   9:03

0

68

Ljajić: Stabilnost tržišta će biti održana; Reciprocitet gori nego takse

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže za RTS da je tržište u Srbiji stabilno i da građani mogu biti mirni – snabdevenost tržišta i stabilnost cena biće obezbeđeni. Navodi da je potražnja za brašnom bila veća nego za vreme bombardovanja 1999. godine.

 

Rasim Ljajić je rekao da je danas za najstarije sugrađane bilo otvoreno mnogo više prodavnica nego ranije.

"Očito da interesovanje ne jenjava, sve je više ljudi, kupaca, robe ima dovoljno, ljudi su se mogli uveriti da je ponuda korektna", napomenuo je ministar trgovine dodajući da se traži manje-više isti asortiman.

Stariji sugrađani, prema njegovim rečima, moći će u kupovinu i narednog vikenda.

"Razgovaramo sa dobavljačima, važno da se lanac održi, možemo da budemo mirni da će stabilnost biti održana", ističe Ljajić. 

Brašno traženije nego za vreme bombardovanja 

Podseća da je pik kupovine i prodaje bio 9-15. marta, kada je potražnja bila 61 odsto veća od istog perioda prošle godine.

"Iznenadilo me je da su plastični brijači planuli istog dana kad dođu, imali smo veću potražnju za brašnom nego za vreme bombardovanja. Veća potražnja je za toalet papirom, 208 odsto, nego za dečjom hranom, pelenama, jogurtom, jajima. Za mene je to neobjašnjivo, ali dobro, to su ljudski strahovi na koje morate da računate. Najvažnije da je bilo robe, nijednog trenutka nisu prodavnice bile prazne", istakao je Ljajić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Napominje da je sirovinska baza dobra i da domaćom prizvodnjom mogu da se zadovolje potrebe za osnovnim namirnicama.

"To se na ovoj krizi pokazalo. Na globalnom nivou problem može da bude logistika, mnoge zemlje se suočavaju sa problemom preopterećenosti vozača, nedostatkom vozača i to je mnogo veći problem u perspektivi", navodi ministar trgovine.

Kaže da je kvasac na listi deficitarnih proizvoda sada zamenio grašak, kojeg u prodavnicama ima, ali manje nego ranije.

Reciprocitet gori nego takse

Kada je reč o uvođenju "reciprociteta" koji je Priština najavila, Rasim Ljajić kaže da je to gore nego takse od 100 odsto.

"Neka roba je išla ipak, zanemarljivo, ali je išla. Ako se uvede reciprocitet na način na koji se najavljuje – da na svim fakturama mora da piše da se isporučuje za Republiku Kosovo – ta roba neće ići, jer naši carinski organi ne mogu da prepoznaju ta dokumenta. Trgovina će biti nula. Jedini smisao ima odluka da potpuno budu ukinute takse i da se stanje vrati kako je bilo pre 21. novembra 2018. godine", navodi ministar.

Izvor: RTS

Rasim LjajićKosovotaksekoronavirussnabdevenostbrašnotrgovine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva