:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Mart 16, 2019   9:26

0

244

Ljimaj: Dijalog samo radi priznavanja

Kopredsedavajući prištinskog tima za dijalog s Beogradom Fatmir Ljimaj izjavio je da je Priština spremna da pregovara, ali samo ako će se to završiti priznavanjem Kosova.

"Ako proces pregovora i dijaloga nema u centru, u srži samog procesa, priznavanje Kosova, onda mi nismo spremni da pregovaramo o drugim stvarima", rekao je Ljimaj sinoć za RTK2.

On je naveo i da je platforma koja je usvojena u kosovskoj skupštini zvanični stav Prištine i da to, kako kaže, ne treba da bude iznenađujuće za Beograd.

"Kosovo je realnost. Ja shvatam da zvanična politika Beograda ne priznaje državu Kosovo, svi mi znamo tu činjenicu i treba da učestvujemo u dijalogu kao što i mi očekujemo i verujemo da Beograd nije očekivao da mi u platformi kažemo da je Kosovo teritorija sa nerešenim statusom i hajde da razgovaramo o statusu", naveo je Ljimaj.

On tvrdi i da platforma nije usmerena protiv Srbije.

Ljimaj je rekao i da je nosilac procesa dijaloga s Beogradom Evropska unija, kao i da Priština očekuje da budući sporazum bude predstavljen Savetu bezbednosti UN i da dobije podršku.

Govoreći o taksama na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i o tome da li je odnos sa zapadnim zemljama zbog toga narušen, on je rekao da odnosi sa SAD i zapadnim zemljama nisu povezani samo po određenom pitanju.

"Mi veoma ozbiljno uzimamo izjave naših partnera, ali ono što mi pokušavamo da kažemo našim partnerima jeste da nije dobro uslovljavati dijalog, i tražili smo od EU da se od Srbije traži da ne postavlja uslove na početku dijaloga, jer su uslovljavanja otežavala sporazum", tvrdi Ljimaj.

Izvor: Танјуг

KosovoFatmir Ljimaj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva