:

:

TV Most

Foto: FB / Fatmir Limaj

clock

Mart 11, 2019   18:32

0

151

Ljimaj:Platforma formalno predata Briselu

Kopredsednici prištinskog tima za dijalog predali su danas platformu kosovskog parlamenta Kancelariji šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, potvrdio je kopredsedavajući tog tima Fatmir Ljimaj za prištinski Kosovapres.

Ljimaj je rekao da je tekst platforme i formalno predat Kancelariji Mogerinijeve u skladu sa, kako je rekao, prethodnim dogovorom.

Ljimaj, koji je u Brisel otputovao zajedno sa Špendom Ahmetijem, kaže da su predstavnike Kancelarije obavestili o Zakonu o dijalogu i angžovanju kosovskih institucija na, kako je rekao, unapređenju, tog važnog procesa za tzv. Kosovo.

Komentarišući napise pojedinih medija o njihovoj poseti Briselu, Ljimaj je rekao da tu nema nikakve tajne i da je reč o redovnom sastanku prištinske delegacije.

On kaže da je ranije dogovoreno da će nakon izglasavanja platforme ona biti dostavljena Briselu.

Usvojena platforma neprihvatljiva je za Beograd, jer praktično blokira dijalog i vodi ka zamrzavanju konflikta.

Dijalog Beograda i Prištine blokiran je od uvođenja sto odsto povećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH, 21. novembra prošle godine.

Uprkos insistiranju SAD i EU da prištinska vlada ukine ovu meru, premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, se tome protivi.

Umesto ukidanja nametnutih taksi, prištinski parlament je prošle sedmice usvojio platformu kojom se od Beograda traži da prizna tzv. kosovsku nezavisnost, ukidanje rezolucije 1244, formiranje Specijalnog suda za navodne zločine koje su pčinili Srbi tokom poslednjeg sukoba, kao i nadoknada ratne štete.

Izvor: T a n j u g

PlatformaKosovodijalogEUSADBriselMogerini
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva