:

:

TV Most

clock

Jun 30, 2022   17:17

0

139

LNR: Svi putevi, rafinerija u Lisičansku pod ruskom kontrolom

Sve glavne transportne rute koje vode za i iz Lisičanska i kompletna teritorija najveće rafinerije nafte u tom gradu u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) su pod kontrolom ruskih snaga, saopštio je danas ambasador LNR u Moskvi Rodion Mirošnik.

"Svi značajniji transportni putevi u i iz Lisičanska su pod kontrolom snaga Rusije i LNR, tako da je njima nemoguće napustiti lisičanski džep", napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage pokušavale su da pobegnu iz grada kroz predgrađa na severozapadu, ali da su ih ruske snage uočile i granatirale.

Broj poginulih, kako je naveo, biće naknadno saopšten.

LNR: Ukrajinskim snagama u i oko Lisičanska naređeno da se povuku

Ukrajinskim oružanim snagama u i oko Lisičanska naređeno je da se povuku, izjavio je danas oficir Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

"Grupi ukrajinskih trupa stacioniranih u Lisičansku i oko njega naređeno je da se povuku. Da bi minimizirao gubitke, kijevski režim je naredio da se trupe povlače u malim grupama, u dugim intervalima i na velikim udaljenostima", objavio je na Telegramu Maročko obaveštajne podatke Narodne milicije LNR, prenosi agencija TASS.

Prethodno je ambasador LNR u Moskvi Rodion Mirošnik izjavio da su sve glavne transportne rute koje vode za i iz Lisičanska i kompletna teritorija najveće rafinerije nafte u tom gradu pod kontrolom ruskih snaga.

Rusija povukla trupe sa Zmijskog ostrva

Rusija je povukla trupe sa Zmijskog ostrva u znak dobre volje, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se ističe da je Moskva time međunarodnoj zajednici pokazala da se Ruska Federacija ne meša u napore UN da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Ministarstvo je dodalo ukrajinska strana sad mora da očisti obalu Crnog mora, uključujući lučke vode, od mina, kako bi obnovila isporuke.

Kako podseća Gardijan, Kijev je ranije saopštio da neće da očisti vode oko svojih luka jer su mine potrebne kao odbrambena mera protiv ruske Crnomorske flote kojs se približava ukrajinskoj južnoj obali i izvodi napade na Odesu i Nikolajev.

Portparol Ministarstva Igor Konašenkov upozorio je da su ovom odlukom sprečene "insinuacije Kijeva o predstojećoj krizi hrane" kao i tvrdnje da je izvoz žita nemoguć jer Rusija ima potpunu kontrolu nad severozapadnim delom Crnog mora.

Zauzimanjem Zmijskog ostrva, Rusija je u potpunosti blokirala ukrajinske luke na Crnom moru, čime je praktično obustavljen izvoz žitarica u Tursku i Gruziju, kao i prevoz robe iz Odese kroz Bosfor ka Sredozemnom moru.

UN su više puta upozoravale na pretnju prehrambene krize zbog nestašice žitarica.

Zapad je optužio Rusiju da se suprotstavlja isporukama ukrajinskog žita na svetska tržišta, dok je Moskva kategorički negirala te optužbe.

Više od 6.000 ukrajinskih zarobljenika se predalo ili je zarobljeno

Ukupan broj ukrajinskih ratnih zarobljenika, koji su se predali ili su zarobljeni premašuje broj od 6.000, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Moram da podsetim da ukupan broj ukrajinskih ratnih zarobljenika, koji su zarobljeni ili predati, prelazi 6.000", poručio je Konašenkov, prenosi agencija TASS.

Takođe je rekao da je razmena zarobljenika sa ukrajinskom stranom organizovana i obavljena po direktnom nalogu vrhovnog komandanta ruske vojske Vladimira Putina.

Potvrdio je da je juče obavljena razmena 144 za 144 vojnika.

"Ova odluka je bila doneta zato što su životi, zdravlje i sloboda naših vojnika, boraca DNR i LNR koji čine većinu povratnika - najvažniji zadatak", kazao je Konašenkov.

Dodao je da su praktično svi oslobođeni ranjeni, kao i da već dobijaju svu potrebnu medicinsku negu.

LNR: U čeličani Azot i dalje se nalazi oko 1.000 ljudi

U prostorijama čeličane Azot u Severodonjecku i dalje se nalazi oko 1.000 ljudi, uključujući civile, izjavio je danas prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Roman Vedmenko.

"Izveštaji su različiti, ali u prostorijama fabrike Azot nema više od 1.000 ljudi, ali naše snage rade u ovom pravcu, evakuišući ljude. Među njima ima civila, uključujući decu, žene i starije", poručio je Vedmedenko za agenciju TASS.

Kako navodi ruska agencija, nije rekao kada će ljudi biti oslobođeni, preusmerivši pitanje na vojsku.

"Sve se menja. Teško je reći kada, ali znam samo da ćemo pobediti", zaključio je Vedmenko.

U subotu je Narodna milicija LNR uz podršku ruskih snaga potpuno zauzela Severodonjeck, a cela teritorija fabrike Azot stavljena je pod kontrolu snaga LNR.

Ukrajinski brigadni general: Na Zmijskom ostrvu uništena ruska vojna oprema

Oleksij Hromov, brigadni general ukrajinskih oružanih snaga, rekao je da je ruska vojna oprema na Zmijskom ostrvu uništena i ali da ukrajinske snage još još uvek neće biti razmeštene.

Hromov je na konferenciji za novinare dodao da će ukrajinska vojska učiniti sve što je moguće kako bi brodovi koji prevoze žito prošli preko Crnog mora i da trenutno nema planova za povlačenje iz Lisičanska, koji ruske snage pokušavaju da opkole.

Kako je naveo, ruska vojska pojačala je raketne udare u drugoj polovini juna.

Prema njegovim rečima, više od polovine raketa je iz sovjetskih rezervi i manje preciznih, dodajući da su zbog toga ruski projektili pogađali stambene zgrade.

Izvor: T a n j u g

LNRLisičanskRodion Mirošnikruske snage
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva