:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2020   14:28

0

161

Lo Kašo: Nema mesta panici, preduzete zaštitne mere

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo, poručio je danas da nema mesta panici zbog slučajeva korona virusa u Italiji, i da su preduzete sve zaštitne mere na područjima gde postoji masovno oboljevanje.

"Nema nijednog razloga za preteranu uznemirenost. Situacija je pod kontrolom. Vlada Republike Italije blagovremeno je reagovala kako bi zaustavila širenje zaraze preduzimajući, na vrlo efikasan način, sve moguće zaštitne mere na području dva žarišta", naveo je Lo Kašo u pisanoj izjavi medijima povodom situacije izazvane korona virusom.

On je naveo da je u pitanju 11 opština na severu Italije, tačnije u jednoj vrlo uskoj zoni oko grada Lodi u regiji Lombardija i u regiji Veneto. Većina osoba kod kojih je ustanovljen korona virus koncentrisana je upravo na ovom području.

Oblasti u kojima važe restriktivne mere predstavljaju samo 0,01 odsto italijanske teritorije i odnose se na samo 0,089 procenata populacije.

Ambasador je dodao da su u ovim oblastima, osobe pod stalnim nadzorom, velika većina onih koji su pozitivni na virus dobro se oseća, a neki od njih su već prošli kroz period karantina i smatraju se bezbednim.

"Razumemo zabrinutost koja je nastala usled vesti koje dolaze iz Italije, ali najveći deo naše zemlje nije pogođen virusom, niti u njemu važe restriktivne mere. Moguće je putovati u čak 7.904 grada u Italiji, sa izuzetkom njih 11. Stoga je neprikladno savetovati da se ne putuje u čitave regije u Italiji", poručio je ambasador.

Navodi da doktori, medicinsko osoblje i istraživači daju svoj maksimum, policijske snage garantuju bezbednost, te da nema nikakvog razloga za nepotrebnu paniku.

Lo Kašo navodi da postoji odlična saradnja između italijanskih i srpskih nadležnih organa po pitanju korona virusa, što pokazuje i pomoć koju je Italija ponudila u evakuaciji srpskog državljanina sa kruzera "Diamond Princes" u Japanu.

Lo Kašo dodaje da razumeju postupak srpskih nadležnih organa koji su savetovali da se ne putuje samo u oblasti u kojima važe restriktivne mere.

Letovi iz Italije i ka Italiji redovno se odvijaju, i putnici se ukrcavaju i iskrcavaju sa njih bez problema, uz sprovođenje kontrola koje svakako nisu invazivne, dodao je ambasador.

Kako je kazao, tačno je da se radi o jednoj sasvim novoj situaciji, ali je Italija pouzdana zemlja sa odličnim zdravstvenim sistemom i Civilnom zaštitom poznatom u celom svetu.

"Imamo resurse da iz ovog izazova izađemo kao pobednici i upravo zbog toga se naš pristup zasniva na maksimalnoj transparentnosti i odgovornosti prema našim partnerima i okolnim zemljama od kojih očekujemo solidarnost i saradnju“, poručio je ambasador Italije u Beogradu Lo Kašo, u pisanoj izjavi.

Izvor: Танјуг

Lo KašoItalijakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva