:

:

TV Most

Foto: Танјуг, arhiva

clock

Maj 17, 2019   12:50

0

236

Lo Kašo: Srbija zemlja velikih potencijala za ulaganje

U Beogradu je danas održan Poslovni forum Italija - Srbija, a italijanski ambasador Karlo Lo Kašo kaže da je Srbija zemlja velikih potencijala za strana ulaganja i tržište koje nudi zanimljive perspektive.

Spoljnotrgovinska razmena Italije i Srbije u 2018. bila je veća od četiri milijarde evra, a Lo Kašo naglašava da je Italija drugi trgovinski partner Srbije i prvi partner po nivou investicija.

Istakao je i strateške odnose Italije i Srbije koji su u poslednje vreme potvrđeni sastancima najviših zvaničnika dve zemlje, kao i snažnu podršku Italije na putu Srbije ka EU.

Postoji, navodi, konstantan priliv italijanskih investicija u Srbiji u kojoj trenutno posluje oko 600 italijanskih firmi.

"Naša pozicija u Srbiji je stabilna. Italijanske firme su počele da ulažu u Srbiji pre 15 godina kada je počelo masovnije investiranje u trenutku kada su drugi bili neodlučni", rekao je Lo Kašo.

Kao oblasti koje nude velike mogućnosti za saradnju naveo je digitalne tehnologije, energetiku, poljoprivredu, infrastrukturu i zaštitu životne sredine.

Govorio je i o razlozima zašto bi italijanski investitori trebalo da dođu u Srbiji, pa je tako naveo zavidne ekonomske rezultate koje je Srbija postigla, uključujući privredni rast veći od četiri odsto prošle godine, stavljanje javnog duga pod kontrolu, i rekord postavljen u privlačenju stranih direktnih investicija.

Lo Kašo je naveo da je u 2018. više od 50 odsto stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu privukla Srbija.

"To je važan pokazatelj koji morate imati u vidu svi vi koji nameravate da dođete u Srbiju", poručio je Lo Kašo predstavnicima 30 kompanija iz Italije koje učestvuju na Poslovnom forumu Italija-Srbija.

Kako je rekao, italijanske firme koje su već prisutne u Srbiji planiraju dalja ulaganja, pa je tako otkrio da je plan da otvore nova postrojenja u Subotici i Šapcu, a da će u Srbiju doći italijanska firma koja će imati veliku ulogu u izgradnji gasovoda.

Naglasio je i da je Italija zemlja partner Srbije na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, jednoj od, kako je rekao, najvažnijih sajamskih manifestacija u regionu, na kojoj je predstavljeno više od 30 italijanskih izlagača.

Leoneta Pajer iz Delegacije EU u Srbiji rekla je da smo poslednjih 15 meseci svedoci važnih koraka koje je Srbija napravila ka EU, te da je njena evropska perspektiva konstantna poruka i da je budućnost zapadnog Balkana u EU.

"EU je otvorena za buduće pristupanje, 2025. godina je ambiciozan cilj. Taj datum nije obećanje, nego ohrabrenje", kaže Leoneta Pajer i dodaje da ne postoji prečica do EU i da Srbija na evropskom putu mora da nastavi reforme na uspostavljanju pravne države.

Erik Košuta, predsednik Konfidustrije, koja je organizator Poslovnog foruma, govorio je o oblastima za moguću saradnju, te naveo da se to posebno odnosi na sektore koji zajedno čine trećinu BDP-a Srbije, a to su digitalna tehnologija, energetika i infrastruktura i transport.

Izvor: Танјуг

Lo KašoSrbijaItalijaekonomija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva