:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 24, 2020   21:53

0

165

Lončar: Dve bebe zaražene koronom, jedna u kućnoj izolaciji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da su u Srbiji do sada potvrđena dva slučaja zaraze koronavirusom beba, da je prva beba sa Kovidom 19 bila u kućnoj izolaciji, dok je beba stara sedam meseci na lečenju u KBC 'Dragiša Mišović'.

"Prva beba je bila na kućnom lečenju jer nije imala nikakve tegobe, ali je bilo pod stalnim nadzorom lekara Instituta za majku i dete. Dešava se da deca budu zaražena, ali srećom kod njih se do sada nisu ispoljili ozbiljniji simptomi", rekao je Lončar.

On je za RTS kazao da je zaražen i jedan broj lekara i zdravstvenih radnika i napomenuo da se većina zarazila kontaktom van bolnice.

"Preduzete su sve mere i svi koji treba su u izolaciji", rekao je ministar.

Lončar je naveo da se očekuje skok broja zaraženih, jer će se testirati mnogo veći broj građana i dodao da Srbija menja strategiju borbe protiv koronavirusa i da ulazi u 'fazu napada' na Kovid-19.

"Biće veći broj pozitivnih, ali bitan je krajnji cilj - da nađemo svakog ko je potencijalni nosilac koronavirusa, jer je to jedini način da na kraju budemo uspešni i da se izborimo sa virusom", rekao je Lončar.

Upitan da li je zdravstveni sistem spreman za veliki skok zaraženih, ministar je kazao da će Infektivna klinika ubuduće biti samo za trijažu, a da će KBC "Dragiša Mišović" biti u stvari infektivna bolnica.

Dodao je da su Zemunska bolnica i Gradska bolnica takođe spremne za prijem pacijenata zaraženih virusom, a da će VMA i KBC Bežanijska kosa preuzeti civilne pacijente.

Slično će se, kaže, dešavati u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, a domovi zdravlja će imati novi režim rada i imaće objekte namenjene samo za testiranje na koronavirus.

Izvor: T a n j u g

Zlatibor Lončarbebekoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva