:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 19, 2021   14:13

0

155

Lončar: Epidemijski brojevi bolji, ali nema mesta opuštanju

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je epidemiološka situacija bolja, ali da nema mesta opuštanju kad dnevno u Srbiji umre više od 50 osoba od korona virusa.

"Obaveza nas lekara je da ne dajemo ljudima lažnu nadu ili da se previše opuštamo jer mi kao lekari ne možemo da se opustimo kada dnevno imamo 50 mrtvih i niko nama ne garantuje da je ovo poslednji talas i da neće doći sledeći", ističe Lončar za RTS.

Navodi da je povećan broj vakcinisanih, ali da treba da radimo na povećanju obuhvata vakcinacije.

"Povećan je broj vakcinisanih i jednostavno naša je obaveza da uradimo sve da se poveća obuhvat vakcinacije, znači, to je suština svega. Niko nije doneo tu odluku sa propusnicama iz nekog svog razloga, nego što su videli ljudi da je to jedini način da se poveća broj vakcinisanih. Kod nas se to desilo. Imali smo i rezultat kao posledicu produženja raspusta - za pet puta se smanjio broj obolele dece, broj pregleda", navodi ministar.

Na pitanje koliko ima preminulih koji su vakcinisani odgovara da prema preliminarnim rezultatima za prethodnih pet meseci je nešto manje od devet odsto onih koji su preminuli, a koji su bili vakcinisani.

"To su oni koji su primili jednu dozu, ili drugu dozu, pa su se razboleli posle dva, tri dana, a uglavnom se radi o ljudima koji su imali niz drugih oboljenja", rekao je Lončar.

Upitan da li je realno da uvedemo kovid propusnice 24 sata odgovara da će se o tome razgovarati na Kriznom štabu.

"O tome ćemo razgovarati na Kriznom štabu, nije korektno da mi sada ovde razgovaramo i to nema nikakvog smisla. Kada bude zakazan Krizni štab analiziraćemo trenutnu situaciju. Ne radi se o kovid propusnicama, radi se da želimo jednu bezbednu atmosferu i bezbedne objekte za sve. A trenutno jedino što to omogućava to su te propusnice. Propusnica je ili ste vakcinisani ili ste se testirali", napominje Lončar.

Najveći broj mladih, na pitanje zašto ne želi da se vakciniše, odgovara sa "ne zna"

Lončar je danas izjavio da su kovid propusnice dale najbolje rezultate u motivisanju mladih da se vakcinišu protiv virusa korona i ponovio da je vakcinacija jedini način da pobedimo pandemiju i što pre se vratimo normalnom životu.

Ministar je kazao da su ankete pokazale da najveći broj mladih, na pitanje zašto ne želi da se vakciniše, odgovara sa "ne zna", kao i da je ideja da se u promociji vakcinacije na fakultetima uključe i studenti, posebno Medicinskog fakulteta, gde je, kako kaže, vakcinisano više od 90 odsto studenata.

''To je u planu da se radi u budućnosti, da naši stručnjaci više idu na fakultete, posebno one gde je manje vakcinisani, ali i da uključe i studenti medicine'', rekao je Lončar na panelu "Imunizacija mladih".

Panel diskusiju organizovao je Fakultet organizacionih nauka i Studentski parlament Univerziteta u Beogradu i Studentska konferencija Univerziteta Srbije.

Lončar je kazao da je na Stomatološkom i Farmaceutskom fakultetu u Beogradu vakcinisano više od 60 odsto studenata, a na Veterinarskom nešto ispod 60 odsto studenata.

''Znači da može, od vas zavisi, tu smo da razjasnimo koje su vaše dileme i da vam kažemo samo činjenice. Jedini zadatak zdravstvenih radnika je da uradimo sve da spasemo zdravlje i živote vas i vaših roditelja i kroz to gledajte sve mere koje donosimo'', rekao je Lončar.

Naglasio je da država ima obavezu prema onima koji su se vakcinisali i ispunili svoju obavezu, a koji , kako kaže, treba da budu glasniji i da se bore za svoja prava.

''Oni koji su protiv vakcine ubedili su vas da su oni elita, a vakcinisani se ne čuju. Tražite svoja prava jer ste vakcinisali i zaslužujete najveću bezbednost gde god da ste'', rekao je Lončar.

Pozvao je studente da se vakcinišu, navodeći da su u poslednjem talasu epidemije obolevali i mladi u velikom broju, a da se ne zna kakav će biti sledeći talas.

''Treba da reagujemo na situaciju u kojoj se nalazimo, a ne da se bavimo predviđanjima'', proučio je Lončar.

Izvor: Танјуг

Lončarkoronavirusepidemijska situacijavakcinacijamladi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva