:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 10, 2020   21:16

0

79

Lončar: Kako se budemo ponašali, tako će nam i biti

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da situacija sa koronavirusom zavisi od nas samih, to je direktno proporcionalno našem ponašanju. Kako se budemo ponašali, tako će nam i biti, naveo je Lončar.

Zlatibor Lončar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da ako se budemo pridržavali preporuka, nećemo imati prenosioce virusa, nećemo imati one koji će oboleti i one koji će imati komplikacije.

Kako je dodao, ukoliko se ne budemo pridržavali mera, mnogo je veća verovatnoća da nam se sve to dogodi.

Ističe da je potrebno da slušamo preporuke lekara i stručnjaka i da je odsustvo kontakata jedini način koji je priznat u celom svetu.

Ministar je zamolio medije da se priča isključivo o izbegavanju kontakata, jer je sve drugo posledica neodgovornog ponašanja i nepridržavanja mera.

"Od prvog minuta se zalažem za prekid kontakata jer je to jedini način", naveo je Lončar i dodao da podaci najbolje pokazuju kako se ponašaju ljudi.

Ističe da zato nije zadovoljan, da su životi ljudi najvažniji i zato treba da se strpimo, da izbegavamo kontakte neko vreme da bismo izašli iz svega ovoga.

"Apelujem na odgovornost koja će nas dovesti do pobede", poručio je ministar i dodao da je pozitivna energija važna za sve ljude koji su u bolnicama i za sve one koji se bore da njima pomognu.

Naveo je da sutra ne bi trebalo da krivimo nekog drugog ako se ne poslušaju preporuke lekara.

Koliko su bolnice popunjene 

Lončar je izneo i koliko se pacijenata leči u najopterećenijim bolnicama.

U Kliničkom centru Srbije zajedno sa pulmologijom je 121 pacijent i oni su u ozbiljnom stanju. U Kliničkom centru Niš i KCV su po 134 pacijenta. U Kragujevcu je 68.

U bolnici "Dragiša Mišović" je 259, u Zemunu 340 a na Zvezdari 346.

Na "Beogradskom sajmu" se nalaze 232 osobe, u hali Čair 279, na Novosadskom sajmu 123, a na VMC su 64 pacijenta.

"Mi u ovim bolnicama imamo još malo prostora", rekao je Lončar i dodao da se pripremaju nove.

Istakao je da se priprema ortopedski institut na Banjici i da je danas odlučeno da će bolnica u Leskovcu primati pacijente obolele od kovida. Te bolnice će dobiti svu neophodnu opremu.

Lončar kaže da se ogroman sistem prilagođava i da je u toku preraspodela ljudi. 

Zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću jer je pomogao da se sačuva državno zdravstvo. Rekao je da je bilo mnogo pritisaka i uticaja da se u zdravstvo uvedu privatnici iz inostranstva.

Kao drugu stvar Lončar je naveo to što bez Vučićeve pomoći i veza sa predsednicima i drugima širom sveta, Srbija ne bi imala ovu opremu koju danas ima u dovoljnim količinama.

Rekao je i da Aleksandar Vučić jeste predsednik, ali da je i čovek i da mu je teško kada neko ide toliko daleko da mu pominje dete i celu situaciju pokušava da zloupotrebi.  

Naveo je da on, kao ministar, lično garantuje u slučaju obolevanja Vučićevog sina: da su poštovane sve procedure i da je Vučić lično tražio da se prema njemu odnose kao prema svakom drugom građaninu Srbije. 

Dodaje da su apsolutno svi kontakti provereni i sve je pozvao da ne učestvuju u takvoj kampanji i apelovao na "minimum dostojanstva".

Izvor: RTS

Lončarkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva