:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 08, 2019   9:20

0

357

Lončar: Lek za pritisak danas u apotekama

U Srbiju danas stižu određene količine leka za pritisak, a do kraja dana biće i u apotekama. Međutim, normalizacija u snabdevanju očekuje se tek za desetak dana. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da nema razloga za zabrinutost i paniku.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je u Jutarnjem dnevniku RTS-a da je potreban lek iz Slovenije ušao u Srbiju i da će u toku dana, dok prođu sve procedure, biti u apotekama.

Dodao je da je to prva količina lekova, od više hiljada kutija. 

"Nema nikakvog razloga za zabrinutost, a kamoli za paniku", rekao je Lončar i dodao da postoje drugi lekovi koji adekvatno zamenjuju lek za pritisak koji je u nedostatku, kao i da ne postoje nikakve posledice ako se oni koriste neko vreme.

Takođe, navodi i da je aktivna supstanca indapamid, koja se koristi u pravljenu leka u domaćim fabrikama, stigla u Srbiju. Krenulo se sa proizvodnjom, a narednih dana situacija će, kako ministar kaže, biti normalizovana.

Lončar je rekao da je problem nastao zbog toga što nestašica leka nije na vreme prijavljena.

"Potrošnja ovog leka u decembru prošle godine bila je 30 procenata veća u odnosu na sve prethodne godine", kaže Lončar i dodaje da se količina leka nabavlja u odnosu na to koliko se lek trošio u prethodnom periodu. 

"Pre smo imali izveštaje na nedelju, dve, na mesec dana, a sada tražimo dnevne izveštaje za sve lekove koji postoje i da vidimo koliko ih ima na stanju i gde možemo da očekujemo da dođe do problema. Jer da smo mi znali za ovo na vreme, mi bismo adekvatno odreagovali", ističe Lončar.

Izvor: RTS

Zlatibor LončarLekovi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva