:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 13, 2021   21:43

0

174

Lončar: Nema potrebe za obaveznom vakcinacijom, Srbija nije više u vrhu po broju novoobolelih

Nema potrebe za obaveznom vakcinacijom, jer imamo dovoljno vakcina i zainteresovanih za vakcinaciuju, a i dovoljno vakcinisanih zdravstvenih radnika, izjavio je večeras ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da "Srbija više nije na trećem mestu u Evropi po broju novoobolelih od korona virusa".

On je gostujući na RTS rekao da je i ranije bilo dovoljno vakcinisanih lekara, ali je problem bio nedovoljnog broja vakcinisanih mladih medicinskih sestara, koje su se plašile da neće moći da imaju potomstvo.

Lončar je naglasio da je taj problem rešen nakon razgovora koji su obavljeni sa medicinskim sestrama u kojima ih me objašnjeno da nema nikakvog dokaza da vakcina izaziva sterilitet.

Srbija nije više u vrhu po broju novoobolelih

Srbija više nije na trećem mestu u Evropi po broju novoobolelih od korona virusa, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"To je bilo pre nedelju ili možda pre deset dana, ali to više nije tačno. Ne znam na kom smo danas mestu, ali nismo blizu vrha ni slučajno. Po broju smrtnosti, po broju testiranih, po broju onih koji su zadržani u bolnici, po svim tim rezultatimo smo ubedljivo najbolji u regionu i šire", rekao je Lončar gostujući na RTS-u.

Naglasio je da na skoro tri miliona datih vakcina nemamo ni 700 blagih reakcija, što je manje nego kod vakcinacije protiv sezonskog gripa.

Ministar zdravlja je ocenio da je dosadanjim merama protiv epidemije napravljen balans izimeđu zdravlja i ekonomije.

"Zdravlje i zdravstveni kapaciteti su nam bili na prvom mestu, a vodeći računa o privredi, o ekonomiji, napravili smo najbolji balans i to apsolutno pokazuju svi rezultati", naglasio je Lončar.

On je rekao da razume one koji nisu zadovolojni, ali da prilikom odlučivanja o merama nije bilo mesta emocijama.

"Iz ove perspektive nije realno da skinemo maske u narednih nekoliko nedelja, ali težimo tome da vakcinišemo tri miliona ljudi što bi dalo optimizam da situacija bude pod većom kontrolom", izjavio je Lončcar.

Zamolio je da se ne izlazi u javnost s takvim najavama i procenama, a građanima poručio da se i za Vaskrs ne opuštaju kako bismo za sledeći mogli normalno da se ponašamo.

Nema garancija da neće biti zaražavanja na letovanju

Ne mogu da garantujem da neka od zemalja gde naši građani idu na letovanje neće ući ponovo u neki novi talas zaraze, ali će država preduzeti sve da oni tamo odu bezbedno, izjavio je Lončar.

"Naše je da uradimo sve da građane koji idu zaštitimo maksimalno. Znam da su se uželeli mora, ali preporučujem da to bude bezbedno, a država će obezbediti sve što se bude tražilo da se nesmetano prelaze granice", rekao je ministar.

Izvor: Танјуг

Lončarkoronavirusobavezna vakcinacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva