:

:

TV Most

clock

April 02, 2019   15:11

0

300

Lončar: Za četiri godine zaposleno 12.000 zdravstvenih radnika

Skupština Srbije nastavila je raspravu o amandmanima na set zdravstvenih zakona. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je u prethodne četiri godine zaposleno 12.000 zdravstvenih radnika i dato 7.159 specijalizacija.

Tokom rasprave u Skupštini Srbije o amandmanina na Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti. Lončar je polemisao najpre sa poslanikom SRS-a Aleksandrom Šešeljem o zabrani zapošljavanja u državnim ustanovama i odlasku lekara u inostranstvo.

Šešelj je rekao da je veliki broj onih koji završe medicinski fakultet i odu u druge zemlje, i upitao kako je moguće da se unapredi nivo zdravstvene zaštite u Srbiji dok je na snazi zabrana zapošljavanja.

Naveo je da postoje delatnosti gde ne sme biti takvih ograničenja, kao što su MUP, Vojska Srbije, prosveta, a posebno zdravstvo, rekavši da se pogrešna poruka šalje onima koji završe medicinski fakultet, jer nemaju šanse da se zaposle.

Lončar je odgovorio da ne postoji nikakva zabrana zapošljavanja i da gde god postoji potreba da se neko zaposli u zdravstvu to se i čini.

"Nemamo nijedan problem bilo koga da zaposlimo, jedino o čemu vodimo računa jeste da ravnomerno rasporedimo ljude tamo gde je neophodno, da ne bude po principu 'ispunjavanja želja' - da negde imamo višak, a negde manjak, jer veliki broj želi da ide u veće gradove", rekao je Lončar.

Kako je objasnio, zabrane nema, samo je kontrolisano gde se ko zapošljava.

"Mnogo toga smo uradili da ne dođemo u situaciju da nam se zatvaraju delovi bolnica i zdravstvenih ustanova zbog nedostatka kadra što je primer u mnogim zemljama", rekao je Lončar.

Ministar je naveo da oni koji dobiju posao i specijalizaciju imaju obavezu da dvostruko više od trajanja specijalizacije provedu u Srbiji i da tek onda mogu da odu iz zemlje, ukoliko žele.

Šešelj je rekao da Ministarstvo zdravlja treba da se rukovodi time da položaj zdravstvenih radnika bude što bolji i da se stvori perspektiva da oni žele da ostanu zbog uslova, a pre svega zbog plata.

"Nemojte da slušamo milijardu evra za zdravstvo, a posle toga zatvaramo domove zdravlja i ambulante", rekao je Šešelj.

Ministar je odgovorio da mora mnogo da se balansira sa tim novcem i da se vodi računa, kako o platama zdravstvenih radnika, tako i o nabavci neophodne opreme.

"I kada imate tih milijardu evra, pitanje je da li ćete da date novac za povećanje plate ili da poboljšate uslove. Srbija je uzela gama-nož, iks-nož, sagradila Klinički centar u Nišu, da ne govorim o operacionim salama, rendgenima... uvek tražimo balans", rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, retke bolesti godinama ranije nisu bile prepoznate, a danas se godišnje izdvaja dve milijarde dinara.

"Oni koji su sve upropastili sad obećavaju kako će biti bolje u zdravstvu. Taj ko kaže da će svega da bude, da će sve da se obezbedi, to nije istina, jer nije realno. Nemoguće je i taj ko tako priča nema veze sa zdravstevim sistemom", poručio je Lončar.

Naveo je da terapija za lečenje samo jednog deteta od retkih bolesti godišnje košta oko 500.000 evra.

Stambeno pitanje mladih stručnjaka

Poslanik SRS-a Milorad Mirčić rekao je Lončaru da bi mladim stručnjacima trebalo omogućiti da pod povoljnim uslovima reše stambena pitanja, a Lončar je odgovorio da se na tome radi i da će se, kaže, to i uraditi.

Odbacio je kritike da direktori domova zdravlja nisu stručni i pozvao radikale da, ako znaju neke primere ko je dobio posao zato što je dao novac, kažu konkretno ko je u pitanju.

Ocenio je da je, prema njegovom mišljenju, najveće "zlo" da se mladom čoveku koji je završio fakultet uzima novac za zapošljavanje i da bi taj neko trebalo da bude osuđen na maksimalnu kaznu.

"Samo recite, prijavite i neka dođe taj kome su tražene pare", rekao je Lončar, dok je Mirčić rekao da se na prste mogu nabrojati oni koji su stručni i da nisu članovi, a da mu ne bi bili dovoljni prsti, ni na nogama, ni na rukama da nabroji one koji su došli sa članskim kartama.

Poslanici su na početku zasedanja postavljali pitanja izvršnoj vlasti i državnim organima.

Izvor: Танјуг

Lončarzdravstvo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva