:

:

TV Most

clock

Decembar 16, 2019   18:10

0

170

Lončar:U nedelju nastavak besplatnih preventivnih pregleda

Akcija besplatnih preventivnih pregleda koju sprovodi Ministarstvo zdravlja u cilju promocije preventive i rane dijanostike biće nastavljena u nedelju, 22. decembra, najavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da je u dosadašnjim akcijama preventivnih pregleda kod nekoliko hiljada pacijenata bolest otkrivena na vreme.

''''Da nije bilo tih pregleda, pitanje je da li bi bolest bila otkrivena. Bez preventive, ne možemo da napravimo pozitivne rezultate u zdravstvu'''', rekao je Lončar novinarima u Aranđelovcu.

Naglasio je da će se mnogo više ulagati u preventivu jer je to, kaže, ujedno i ušteda za zdravstveni sistem.

''''Ako se bolest otkrije na vreme, mogućnost izlečenja je viša od 90 odsto, s mnogo manje novca i angažovanja nego kad bolest uzme maha'''', kazao je ministar.

Kako je naveo, u cilju promovisanja preventive Ministarstvo je nedavno dodelilo grantove za 83 doma zdravlja u Srbiji za projekte koji se odnosi na pružanje dodatnih zdravstvenih usluga građanima u oblasti prevencije i poboljšanom pristupu zdravstvenim i preventivnim uslugama za sve korisnike zdravstvenih usluga.

Dodao je da u cilju poboljšanja pružanja zdravstvenih usluga Ministarstvo od 1. januara 2020. godine preuzima finansiranje domova zdravlja od lokalnih samouprava.

''''Moramo da udružimo snage i da iskoristimo sve kapacitete da napravimo bolju organizaciju da zaposlenima u zdravstvu bude lakše i da imamo bolje rezultate'''', rekao je Lončar.

Izvor: Танјуг

Lončarpregleinajava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva