:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Avgust 26, 2020   11:24

0

218

"Lora" preti Teksasu i Luizijani, evakuacija više od pola miliona ljudi

Više od pola miliona stanovnika američke obale Meksičkog zaliva dobilo je naredbu da se evakiše zbog nadolazećeg uragana "Lora" koji bi mogao da pogodi Teksas i Luizijanu.

Očekuje se da će uragan praćen snažnim vetrovima izazvati poplave i velike plimne talase, prenosi AP.

Više od 385.000 ljudi treba da se evakuiše iz gradova Bomont, Galveston i Port Artur u Teksasu, a naložena je i evakuacija 200.000 stanovnika nižih područja u jugozapadnom delu Luizijane, gde bi plimni talasi visine i do gotovo četiri metra mogli da poplave cela naselja.

Nacionalni centar za uragane predviđa da će "Lora", zbog tople vode u zalivu, da ojača u uragan treće kategorije pre nego što pogodi kopno, sa vetrovima jačine 185 kilometara na sat koji bi mogli da izazovu katastrofalnu štetu.

"Suština je da će snažan uragan da pogodi kopno kasno u sredu ili rano u četvrtak", rekao je u zamenik direktora Nacionalnog centra za uragane Ed Rapaport, prenosi Glas Amerike.

Uragan "Lora" je prošao pored Kube nakon što je odnela najmanje 20 života u Dominikanskoj Republici i tri na Haitiju, gde je doveo do nestanaka električne energije i poplava.

Izvor: RTS

uragan LoraSADTeksasLuizijanaevakuacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva