:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2015   12:05

0

128

Loš položaj apoteka zbog cena lekova

Kako navode u saopštenju Grupacije, da bi jedna apoteka u maloprodajnom sistemu mogla da dobije dozvolu za rad i obavljala funkciju primarne zaštite neophodno je da ima minimalno dva zaposlena farmaceuta kao i odgovarajući asortiman lekova bar za mesec dana, a za to je potrebno najmanje 500.000 dinara mesečno.

Kad je reč o cenama lekova koji se izdaju na recept, farmaceuti koji rade u apotekama zalažu se one budu jednake u svim apotekama u Srbiji bez obzira da li su u pitanju lekovi s pozitivne ili negativne liste.

Oni podsećaju da su u svim zemljama EU i okruženja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska , Slovenija i Makedonija) maloprodajne cene lekova iste u svim apotekama, a u nekima čak postoje i utisnute cene na kutiji, zbog čega žele da urede svoju struku po ugledu na te države.

Jedino tako, smatraju, pacijenti, odnosno korisnici usluga bi u svim apotekama dobijali lek po istoj ceni i ne bi bili dovedeni u zabludu i sumnju da ih je neko obmanuo, navodi se u saopštenju.

Apotekari podsećaju da lek nije obična roba i da se izdaje isključivo pod kontrolom farmaceuta, a da bi se pustio u promet Ministarstvo trgovine mora da mu odobri veleprodajnu cenu prema zakonski utvrđenoj formuli.

U tom smislu pokušali su, navode u saopštenju, da svojim predlozima na novi zakon o lekovima bolje regulišu ovu oblast, ali zvanični odgovor od Ministarstva još nisu dobili, osim što su "usmeno odbijeni".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva