:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 18, 2020   22:54

0

180

Mađarska odlučila da na 12 sati propusti građane Srbije

Mađarska je posle podne odlučila da na 12 sati propusti građane Srbije kroz zemlju, kako bi stigli u domovinu. Nakon dvodnevnog zastoja na austrijsko-mađarskom graničnom prelazu Nikelsdorf-Heđešhalom, saobraćaj je danas posle podne krenuo u oba pravca.

U koloni dugoj nekoliko desetina kilometara sa austrijske strane granice, od juče je bilo blokirano mnogo naših državljana koji su krenuli ka Srbiji, jer je susedna zemlja zbog koronavirusa zabranila ulazak stranaca u Mađarsku.

Građani Srbije mogu da prođu kroz Mađarsku do pet ujutru, posle se granica zatvara. Za vozila dobijaju specijalnu nalepnicu kojim koridorima mogu da prođu. Kolaps je trajao 36 sati na austrijsko-mađarskoj granici.

Prema izveštaju mađarskih medija, blokadu su napravili Mađari i Rumuni koji su bili nezadovoljni što ih Mađari ne propuštaju do njihovih domovina. Kada se to sredilo državni operativni štab je rešio da propusti i naše državljane.

"Nakon intenzivne komunikacije sa vlastima susednih zemalja, odlučili smo da privremeno otvorimo humanitarni koridor za građane Srbije, Rumunije i Bugarske. Gužve su sa austrijske strane bile ogromne, kolona je bila duga skoro 30 kilometara, a kamioni nisu mogli da prođu. Veoma nam je važno da teretni saobraćaj funkcioniše sa susednim zemljama", rekao je Tibor Lakatoš, šef Državnog operativnog štaba Mađarske za vanrednu situaciju.

Izvor: RTS

granični preelazSrbijaMađarskakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva