:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Februar 04, 2019   19:14

0

256

Mađarska spremna da se priključi Turskom toku preko Srbije

Budimpešta je spremna da se pridruži gasovodu "Turski tok" za snadbevanje ruskim gasom, izjavio je mađarski ambasador u Rusiji Norbert Konkoi.

"Mađarska je zainteresovana za diversifikaciju gasnih pravaca. Danas, ruski gas stiže u Mađarsku sa istoka, ali smo zainteresovani i za snabdevanje gasom sa juga (preko Turskog toka)", rekao je mađarski diplomata, a prenosi agencija Tas. 

"Ako se izgrade bugarski i srpski delovi gasovoda, Mađarska je spremna za prijem gasa", dodao je Konkoi, napominjući da je infrastruktura u njegovoj zemlji završena. 

Bugarska ministarka energetike Temenuška Petkova potvrdila je da će Bugarska graditi gasovod "Turski tok". 

Ona je u intervjuu za Bugarski nacionalni radio objasnila da je ta procedura u skladu sa evropskim pravilima i da je cilj da Bugarska zadrži ključnu poziciju na gasnoj mapi Evrope. 

"Test tržišta je sproveden i otkupljeno je 100 odsto ulaznog i izlaznog kapaciteta gasovoda", izjavila je ministarka. 

Kompanija "Bulgartransgas" je 31. januara donela konačnu odluku o investiranju u izgradnju produžetka gasovoda "Turski tok" kroz Bugarsku, od turske do srpske granice. 

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) iz Beča je dan kasnije dao mišljenje da Srbija može da se pruključi "Turskom toku" pod izvesnim uslovima koje zemlja treba da ispuni. 

Kako tumače eksperti iz ove oblasti, u EZ smatraju da Srbija u određenom procentu mora da omogući i trećim kompanijama da trguju gasom i transportuju gas preko ovog gasovoda, čime bi se isključio monopol "Srbijagasa" i "Gasproma", bez obzira na to što Rusi i Srbi plaćaju gradnju i dopremaju gas.

Izvor: Танјуг

Turski tokgasovodMađarskaSrbijaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva