:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk

clock

Novembar 23, 2019   10:56

0

5679

Mađarski sud doneo odluku o izručenju Ljubiše Manitaševića Kosovu

Mađarski sud doneo odluku o izručenju Ljubiše Manitaševića, Srbina sa Kosova, prištinskim pravosudnim organima koji ga traže zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju, pišu Večernje novosti.

Advokat Manitaševića Laslo Gemte izjavio je za Večernje Novosti da su se stekli uslovi za izručenje, što su juče odlučili mađarski pravosudni organi.

Jedino što sada preostaje odbrani jeste slanje pisma mađarskoj ministarki pravde, budući da ona ima poslednju reč kada je u pitanju izručenje, kaže Gemte.

On je rekao da će u pismu navesti kakav je odnos Srbije i Kosova i kako se to može odraziti na bezbednost njegovog klijenta.

Gemte naglasio da sud nije odlučivao o krivici Ljubiše Manitaševića, već samo o tome da li postoje zakonski uslovi da on bude isporučen Prištini, odnosno da li na Kosovu postoji smrtna kazna i da li je delo zastarelo.

Iako na prvi pogled može delovati da je pokušaj ubistva iz 1999. godine za koji ga gone zastareo, mađarski advokat tvrdi da nije.

Naime, kako je naveo, svaka pravna radnja, uključujući i raspisivanje crvene međunarodne poternice Interpola u maju ove godine prekida tu zastarelost.

Ljubišu Priština tereti da je pucao u dvojicu Albanaca ispred bolnice u Orahovcu 28. juna 1999. godine. Kako tvrdi njegov brat Nikola teroristi su ga presreli ispred apoteke u Orahovcu, blizu bolnice i pokušali da ga kidnapuju.

Odbranio se tako što je prvo nekoliko puta pucao u vazduh, a zatim i nasumično. Jednog napadača je ranio u rame, a drugog u stomak.

U pritvoru je bio 67 dana, posle čega je pušten, a da protiv njega tada nije podignuta optužnica, podseća se u tekstu.

Manitašević je Kosovo napustio početkom 2000. godine, posle terorirtičkog napada u kom su ubijeni njegov rođak i komšija, a on se spasao bekstvom.

Poslednjih šest godina živi u Švajcarskoj i sve do 28. septembra kada su ga Mađari uhapsili na graničnom prelazu nesmetano je dolazio u Srbiju.

Ukoliko ministarka pravde Mađarske parafira odluku o izručenju Manitašević bi mogao da bude poslat u Prištinu deset dana kasnije, kaže advokat Gemte i dodao da čitava procedura najduže može da traje šest meseci.

Ljubišin brat Nikola, kako je potvrdio za Večernje novosti, u ponedeljak stupa u štrajk glađu.

„Štrajkovaću glađu do smrti ispred mađarske ambasade u Beogradu i nista me od toga neće odvratiti“, kaže Nikola Manitašević.

Izvor: Kosovo Onlajn, Večernje novosti

Ljubiša ManitaševićInterpolova poternicaKosovoMađarskaizručenje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?