:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2021   8:09

0

86

Maja Gojković u KCS u Parizu otvorila izložbu Cileta Marinkovića

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je sinoć izložbu „Prolaznici" Milana Marinkovića Cileta u Kulturnom centru Srbije u Parizu i istakla da se ovom postavkom i nastupajućim programima nastavlja unapređenje tradicionalno bogate kulturne saradnje Srbije i Francuske.

„Saradnja se odvija u duhu Zajedničke izjave koju su 2019. godine u Beogradu potpisali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Francuske Emanuel Makron", rekla je ministarka kulture i informisanja.

Tradicionalnu povezanost Srbije i Francuske, Pariza i Beograda, kako je naglasila, dodatno su ojačali i srpski umetnici, koji su u ovom gradu sazrevali i dostizali svoj profesionalni vrhunac, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja.

„Magija Pariza i njegovih muzeja i galerija, gde se stvaralo, raspravljalo o umetnosti i trošila "umetnost življenja", bila je moćna inspiracija i putokaz za brojne stvaraoce iz Srbije", rekla je Gojković i dodala da su značajni srpski slikari, od Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde, preko Vladimira Veličkovića i Ljube Popovića, pa sve do autora večerašnje izložbe, u „gradu svetlosti" proveli dobar deo svog života.

„Prolaznici" spajaju Beograd i Pariz, prepliću duh oba grada i kako je sam autor primetio: „Često, šetajući nekim zalutalim ulicama Pariza, iznenada otkrivam Beograd", rekla je Gojković.

Gojković je naglasila da je na umetničkoj sceni Pariza, srpsko slikarstvo ostavilo dubok trag, da je svojim šarmom i duhom „osvajao" naše velikane, a oni su mu uzvratili istom merom, stvarajući dela za sva vremena.

Izložbu „Prolaznici" Cileta Marinkovića, kako je ukazala, čine dela nastala u proteklih nekoliko godina, a iako predstavljaju slikarevu „zrelu fazu", na njima su i dalje prisutni bogatstvo forme i stilova iz ranijih perioda njegovog stvaralaštva.

„Na slikama pred nama možemo videti običan svet koji srećemo na ulici, u metrou, kafiću i koji zapravo i ne poznajemo, a deo je naše svakodnevice", rekla je Gojković i podsetila da u ranim radovima Marinkovića, često srećemo mladost Pariza i Beograda kako bescijno luta ulicama ili se zabavlja na gradskim dešavanjima, što je veran prikaz društvene atmosfere toga doba.

Supruga predsednika Republike Tamara Vučić, koja je pokrovitelj izložbe, je govoreći o uticaju dva grada, Pariza i Beograda, dve zemlje i dva naroda na umetnički izraz umetnika, rekla da je balkansko i srpsko oko našlo je na ulicama Pariza jedan svoj Beograd, a srce i duša preradili su spoljne slike u vatromet boja i oblika koji i jednom i drugom gradu svojom ekspresivnošću višestruko vraća duh koji su mu podarili.

"Umetnost nema ni mesta nastanka ni narodnosti, ona je jedinstveni jezik komunikacije koji već u samoj zamisli govori sve jezike i potiče sa svakog mesta na kome žive ljudi, ne zaustavlja se na granicama, već širi obasipajući lepotom i sadržajnošću čitav svet. Srećna sam što sam deo našeg malog naroda, brojčano malog, ali duhom velikog, koji, svedočimo i danas ovde, može da iznedri takve veličine u oblasti umetnosti kakve smo svetu darivali u oblasti nauke", dodala je Tamara Vučić.

Na otvaranju su se obratili ambasadorka Srbije u Francuskoj Nataša Marić i autor Milan Marinković, koji je rekao da su dela koja su izložena nastala i u Beogradu i u Parizu.

"Tema izložbe su prolaznici. To je tema koju obrađujem 50 godina, posle 1. Oktobarskog salona stalno je obogaćujem pored mojih redovnih slika", izjavio je Marinković.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva