:

:

TV Most

clock

Februar 08, 2019   16:22

0

106

Makedonija traži korekciju od NATO-a zbog imena jezika

Premijer Zoran Zaev izjavio je da je od NATO-a zatražena korekcija prilikom korišćenja termina "makedonski jezik" na internet-stranici Alijanse, gde je umesto naziva jezika postavljena zastava ove države, prenose makedonski mediji.

Makedonski premijer Zoran Zaev je istakao da međunarodne institucije priznaju makedonski jezik i identitet, i veruje da će na osnovu dopisa i NATO ispraviti svoju grešku.

"Nekada se dešavaju greške, verovatno u delu formulacije, jer je ovo za sve nas nešto novo, pa i za međunarodnu zajednicu", ukazao je Zaev.

Korišćenje novog imena zemlje, kako je dodao, odvojeno je od identitetskog pitanja. "Postoje formulisani, gotovi protokoli gde se to objašnjava i međunarodnim organizacijama", naveo je Zaev.

Podsetio je da Makedonija, odmah nakon ratifikacije Protokola o pristupanju zemlje u NATO u grčkom parlamentu, treba da pošalje pismo članicama UN u kome će biti objašnjeni svi aspekti upotrebe novog imena.

Deo makedonske javnosti je negativno reagovao tokom ceremonije potpisivanja pristupnog Protokola za NATO, kada Alijansa po prvi put nije koristila termin "makedonski jezik" na svojoj veb-stranici, i pored toga što je ranije uvek korišćen.

Visoki izvor NATO-a je rekao da će moći da koriste termin "makedonski jezik" nakon što se završe sve procedure povezane sa Sporazumom iz Prespe, javlja MIA.

Izvor: Танјуг

ZaevMakedonijaNato
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva