:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 18, 2016   12:05

0

168

Makedonija ne može biti spoljna granica EU

Fajman je u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir" kazao da su Makedonija, Srbija, Hrvatska i Slovenija pred izazovom, jer Grčka nije u stanju da obezbedi spoljnu granicu, ali da ne može biti da Makedonija, koja nije članica EU, bude spoljna granica Unije.

Austrijski kancelar smatra da će Nemačka uskoro promeniti svoju politiku prema izbeglicama po austrijskom uzoru.

Austrija je preduzela, kako je dodao, korake imajući u vidu realnost, a te korake će, prema njegovim rečima, preduzeti i Nemačka.

"Lično sam uveren da ćemo uskoro biti ponovo usaglašeni", podvukao je Fajman.

On je naglasio da odnos prema Nemačkoj nije ugrožen i da je i dalje prijateljski, ali da valda mora, imajući u vidu situaciju, donositi mere koje mora pravdati u sopstvenoj zemlji.

Austrija je, na početku izbegličke krize, bila među najbližim saveznicima Nemačke, i Fajman i nemačka kancelarka Angela Merkel su početkom septembra dogovorili otvaranje granice za izbeglice koje su dolazile iz pravca Mađarske.

Zbog ogromnog talasa izbeglica u Nemačkoj i Austriji porastao je unutrašnjopolitickci pritisak sa zahtevom da se granice ponovo zatvore.

Austrija je uvela ograničenje za prihvat izbeglica, koji za ovu godinu predviđa 37.500 molbi za dobijanje azila, a ujedno je doneta i odluka o dnevnim kvotama od 80 zahteva, odnosno propuštanje 3.200 izbeglica koje žele da dobiju azil u nekoj drugoj zemlji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva