:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Jul 16, 2019   8:26

0

209

Makron danas sa studentima Regionalne kancelarije za saradnju mladih

Predsednik Francuske Emanuel Makron nastavlja danas posetu Srbiji, razgovorom sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Makron će sa predstavnicima Regionalne kancelarije, koja je projekat u okviru Berlinskog procesa, razgovarati zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zvanični sastanci u okviru Makronove dvodnevne posete obavljeni su juče, a dvojica predsednika položili su vence kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, gde su se obratili građanima, i odali počast srpskoj heroini Milunki Savić u Aleji velikana na Novom groblju.

Makron je velikom broju okupljenih građana na Kalemegdanu, u govoru tokom kojeg se obraćao i na srpskom, poručio da Francuska voli Srbiju i njene građane i da je Srbija "u njihovim srcima".

Francuski predsednik je prethodno imao tet-a-tet sastanak sa Vučićem, koji je trajao znatno duže nego što je bilo predviđeno, a dvojica državnika su sa konferencije za novinare poslali jasne poruke po pitanju Kosova i Metohije, evropskih integracija i saradnje Srbije i Francuske.

Predsednik Francuske je poručio da će se angažovati da se obnovi dijalog i da se postigne sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum, te da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

On je rekao i da nema gotovo rešenje za kosovski problem, da magično rešenje ne postoji, da je za kompromis, koji ne znači ostati na startnim, dijametralno suprotstavljenim pozicijama strana u dijalogu. 

Makron je istakao i da EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju, da je Srbija velika evropska država i nacija koja ima svoje mesto u Evropi, ali da i sama mora da nastavi reformski put.

Izvor: T a n j u g

Makronposeta BeogradustudentiRegionalna kancelarija za saradnju mladih
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva