:

:

TV Most

clock

Mart 26, 2021   8:11

0

65

Makron: Evropa da poboljša ekonomski odgovor na pandemiju

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je da će Evropa morati da poboljša i dovrši svoj ekonomski odgovor na krizu nastalu zbog pandemije korona virusa, tako da oporavak bude snažniji.

Makron je sinoć, po okončanju video samita lidera EU, rekao da je jedna od najvećih lekcija za Evropu, kao i za Francusku, to da je potrebno drastično pojednostaviti odgovor na krizu, prenosi Figaro.

"Previše smo spori, previše kompleksni, zaglavili smo se u sopstvenoj birokratiji", rekao je Makron.

Komentarišući samit, francuski predsednik je kazao da bi trebalo imati budžetsku podršku sve dok traje zdravstvena kriza.

On je kazao i da plan za oporavak, koji je pre nekoliko dana predstavio američki predsednik Džo Bajden, stavlja EU pred istorijsku odgovornost.

"Možemo jasno da vidimo da se SAD vraćaju na apsolutni nivo koji je bio njihov pre krize i pre svega će se vrlo brzo vratiti na putanju koja je bila njihova. Sa druge strane, EU se neće vratiti na ovaj nivo do proleća-leta 2022. godine. To pomeranje putanje je zabrinjavajuće", rekao je Makron.

On je dodao da je to nešto o čemu se mora raspravljati u EU i pozvao na brže i snažnije ulaganje u sektorske prioritete.

Do leta ćemo biti najveći proizvođači vakcina

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da u narednim mesecima Evropa planira da proizvodi najveći broj vakcina protiv korona virusa.

On je po okončanju jučerašnjeg video samita lidera EU rekao da će Evropa do leta postati najveći proizvođač vakcina i da će moći da proizvodi dovoljan broj vakcina kako bi obezbedila kolektivni imunitet.

"Evropa je jedini kontinent koji ima svoju strategiju i diplomatiju u vezi s vakcinama", rekao je Makron i dodao da se kada se radi o vakcinaciji, u svetu odvija "svetski rat novog oblika".

"Svedoci smo pokušaja destabilizacije od strane Rusije i Kine, želje da uz pomoć vakcina prošire svoj uticaj. Mi bismo voleli da proizvodimo dovoljno vakcina da zadovoljimo naše potrebe", rekao je Makron, prenosi TASS.

Izvor: Танјуг

MakronEvropavakcine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva