:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2021   21:36

0

175

Makron i Merkel žele da ojačaju SZO

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel su danas bili među liderima koji žele da ojačaju Svetsku zdravstvenu organizaciju i sposobnost sveta da se pripremi i bori protiv bilo koje pandemije.

Ujedinjenje lidera je krenulo nakon što je SZO otvorila godišnju sednicu sa nacrtom rezolucije kojom se priznaju greške u odgovoru na kovid-19, preneo je AP.

U preporuci za rezoluciju bi se tražilo da se pojača odgovor na pandemiju, da se stabilizuje finansiranje SZO i da se osigura veći pristup zdravstvenoj nezi - uključujući vakcinama, testovima i lečenju vezanom za korona virus.

Cela Evropska unija, SAD, Kanada, Velika Britanija, Filipini, Dominikanska Republika, Ruanda i Vanuatu su stale iza rezolucije, o kojoj će da se razmatra tokom osmodnevnog skupa SZO.

Namera je da se stvori radna grupa koja će ojačati spremnost i odgovor SZO na vanredne zdravstvene situacije.

"Moramo da imamo institucije koje mogu da odgovore zadatku, da izađu u susret našim ambicijama. SZO mora da bude velika i fleksibilna u teškim vremenima, a mora da bude i potpuno transparentna kako bi joj ljudi verovali. Ne sme biti nikakvog političkog pritiska, ne sme biti ni sumnje da se desio ikakav pritisak", ocenio je Makron tokom video konferencije.

Merkel je rekla da stoji iza ideje "globalnog zdravstvenog tela za lececnje" i rekla da lideri ne treba da pruže SZO "finansijsku i ličnu podršku".

"Govorili smo o ovome godinama, a sada je važnije da delujemo", izjavila je Merkel.

Rezolucija ostavlja prostor za malo novina i fokusira se uglavnom na postizanje konzsenzusa i ostvarenja zajednčkog cilja nakon ekonomskog i ljudskog pustošenja izazvanog pandemijom.

Rezolucijom će se postaviti šest osoba u radnoj grupi koji će podneti izveštaj na godišnjoj sednici sledeće godine.

Takođe se prepoznaju ozbiljni nedostaci u globalnim mogućnostima oko pripreme, sprečavanja, utvrđivanja i odgovora na vanredne zdravstvene krize.

Dokumentom, ukoliko se odobri, će se od direktora SZO Tedrosa Adanoma Gebrejesusa tražiti da da "konkretne predloge" o nivoima uzbune tokom vanrednih zdravstvenih situacija, "sa jasnim kriterijumima i praktičnim implikacijama za države."

Diplomate koje stoje iza ovih mera kažu da se nadaju da će sakupiti konzenus među 194 članica SZO.

Izvor: Танјуг

MakronMerkelSZOkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva