:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 27, 2020   12:43

0

80

Makron na meti muslimanskog sveta, predstavljen kao đavo

Francuski predsednik Emanuel Makron našao se na meti demonstranata širom islamskog sveta nakon izjava povodom objavljivanja karikatura proroka Muhameda.

 

Desetine hiljada demonstranata u Bangladešu nazvale su Makrona "satanistom" i palili njegove fotografije, nakon što su slični protesti juče održani u Pakistanu, Iraku, Turskoj i u Pojasu Gaze, prenosi Dejli mejl.
Tvrdokorni iranski list Vatan-e Emruz objavio je na naslovnoj strani karikaturu Makrona kao đavola, označivši ga kao anti-islamistu i tvrdeći da su "francuski ekstremisti viđeni kako pale kuran".
Pripadnici islamističke grupe Islami Andolon Bangladeš pridružili su se sa protesta u Daki pozivima muslimanima širom sveta da bojkotuju francuske proizvode.
Demonstranti iz grupacije koja se zalaže za uvođenje islamističkog prava u toj državi, nosili su plakate sa natpisom "Svi muslimani sveta ujedinite se" i "Bojkotujte Francusku".
Učesnici protesta nosili su i veliku fotografiju Makrona sa cipelama oko vrata, prenosi AP.
Većinski muslimanske zemlje besne su zbog Makronovih izjava prošle nedelje i njegovog odbijanja da osudi objavljivanje karikatura proroka Muhameda.
Makron je prošle nedelje osudio ubustvo Samuela Patija, nastavnika kome je 16. oktobra u okolini Pariza odrubljena glava, navodeći da je on ubijen zato što je" podučavao o slobodi izražavanja, slobodi da se veruje ili ne veruje".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva