:

:

TV Most

Foto: AP

clock

April 13, 2022   17:25

0

119

Makron: Pokazuju se prave "autoritarne" namere Marin Le Pen

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas za svoju rivalku i liderku desnice Marin le Pen da se njene prave "autoritarne" namere pokazuju nakon što je zabranila timu novinara da prisustvuje na konferenciji za novinare i nije isključila povratak na smrtnu kaznu.

 

Makron je postao predsednik 2017. godine posle lakše pobede nad Le Penovom, kada su birači pružili njemu podršku, a kako bi zadržali krajnju desnicu van vlasti, prenosi Rojters.

Ovog puta, međutim, kako navodi britanska agencija, pred njim je mnogo teži izazov.

Makron je neznatno ispred u anketama, kritikovan što nije pravilno vodio kampanju uoči prvog kruga glasanja, promenio je kurs uoči drugog kruga izbora 24. aprila.

On je kategorizovao manifest Le Pen kao pun laži i lažnih obećanja koja, kako je rekao, prikrivaju krajnje desničarsku agendu koja bi na kraju dovela do izlaska Francuske iz Evropske unije.

Le Pen je juče na konferenciji za novinare iznela viziju demokratije kada bi ona bila predsednica.

Poručila je da je timu novinara iz popularnog večernjeg programa odbijena akreditacija, zato što su, kako je navela, to emisije više zabavnog karaktera i da ona zadržava pravo, sada kao kandidat za predsednika, a kasnije i kao predsednica, ukoliko bude bila izabrana, da određuje ko može da dolazi na njene konferencije za novinare.

"Uprkos svim naporima, pravo lice krajnje desnice se vraća. To je lice koje ne poštuje slobode, ustavni okvir, nezavisnost štampe i osnovne slobode, prava koja su u srcu naše vrednosti, kao što je ukidanje smrtne kazne," poručio je Makron na televiziji "Frans 2"

Dodao je da je to početak "autoritarnog skretanja".

Le Pen je uzvratila i kazala da Makron pokazuje svoju "slabost" i da nije u poziciji da drži lekcije o tome kako bi trebalo da se odnosi sa štampom.

Makron je prošle nedelje bio kritikovan zbog odbijanja da učestvuje u nekoliko emisija u udarnom terminu uoči prvog kruga glasanja.

"Bilo bi mu bolje da uđe u suštinu mog projekta. To je poznato, transparentno. Možemo da razgovaramo o tome i raspravljamo se oko naših nesuglasica," rekla je Le Pen novinarima.

Izvor: T a n j u g

Emanuel MakronMarin le Pen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva