:

:

TV Most

clock

Avgust 29, 2019   21:38

0

97

Makron pozvao ambasadore da se više posvete Zapadnom Balkanu

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je od francuskih ambasadora u svetu da se ponovo geografski uključe u događanja na zapadnom Balkanu, pomenuvši kao konkretan primer Srbiju.

Kako se navodi u govoru koji je u celosti objavljen na sajtu Predsedništva Francuske, on je istakao da Pariz mora ponovo da investira u zemlje koje Francusku istinski vole, kako ne bi dozvolio da druge evropske sile "igraju igru na mestu Francuske".

"U protivnom će o zapadnom Balkanu odlučivati SAD, Rusija i Turska. Ovde isto i Nemačka ima svojih zamisli, i moram da kažem da su one mnogo efikasnije i više strateške nego naše", kazao je, između ostalog, francuski predsednik.

Podsetio je da je u julu posetio Srbiju.

"Mislim da je poslednja predsednička poseta Srbiji bila 2001, to je ludilo. Kad, na primer, vidim koliko investiramo u oblasti kulture, mnogo manje investiramo u oblasti javnog života, nego o nekim zemljama koje su znatno manje strateške i znatno udaljenije", rekao je Makron u govoru na tradicionalnoj ambasadorskoj konferenciji, navedeno je na sajtu Predsedništva Francuske.

Podsećajući na posetu Srbiji, on je istakao da je primetio da su u tim zemljama u kojima Pariz manje investira, predstavnici Francuske dočekivani sjajno.

"Da bismo imali evropsku strategiju, moramo razmišljati o granicama Evrope", poručio je Makron ambasadorima.

Francuski predsednik je dan posle samita G7 u Bijaricu pozvao diplomate da pomognu da se Evropa pretvori u "izbalansiranu silu", a ne u "silu pridruženu" SAD i Kini.

Makron je u govoru pred oko 200 ambasadora poručio da se zalaže za "odvažnu strategiju" francuske diplomatije, ističući da je neophodno približavanje EU i Rusije.

"Odgurnuti Rusiju od Evrope, bila bi duboka greška", poručio je, pored ostalog, Makron.

Izvor: Танјуг

MakronZapadni BalkanHelsinki
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva