:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2022   18:19

0

134

Makron predlaže osnivanje "evropske političke zajednice"

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da se zalaže za stvaranje "evropske političke zajednice" koja bi omogućila zemljama izvan EU, uključujući Ukrajinu i Britaniju, da se pridruže "ključnim evropskim vrednostima".

Makron je jasno stavio do znanja da pristupanje Ukrajine EU može trajati nekoliko godina i da bi joj trebalo pružiti nadu u kratkom roku, prenosi Rojters.

"Ukrajina je već po 'svojoj borbi i hrabrosti iskrena članica naše Evrope, naše porodice, naše Unije'", istakao je Makron na konferenciji o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Makron je naglasio da čak i ako sutra Ukrajina dobije status kandidata dobro je poznato da proces do punopravnog članstva EU traje "od nekoliko godina do, verovatnije, nekoliko decenija".

Umesto da se spuste strogi standardi pridruživanja, Makron je predložio stvaranje paralelnog entiteta koji bi mogao da se dopadne "zemljama koje teže pridruživanju EU ili su je napustile".

Prema njegovim rečima, ta evropska politička zajednica "bila bi otvorena za evropske nacije koje dele ključne vrednosti u oblastima kao što su politička saradnja, bezbednost, energetika, saobraćaj, infrastruktura.

Kako je dodao, pridruživanje toj zajednici ne bi nužno prejudiciralo buduće članstvo u EU, niti bi bila zatvorena za države koje su je napustile.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g/AP

MakronEUevropska politička zajednica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva