:

:

TV Most

clock

Avgust 14, 2020   22:48

0

114

Makron prihvatio Putinov predlog da učestvuje na samitu o Iranu

Predsednik Francuske Emanuel Makron spreman da prihvati predlog predsednika Rusije Vladimira Putina da se održi samit „petorke“ zemalja-stalnih članica SB UN, Nemačke i Irana, posvećen iranskom nuklearnom programu, prenosi Rojters, pozivajući se na Jelisejsku palatu.

„Potvrđujemo našu principijelnu spremnost da učestvujemo u samitu. Mi smo već ranije predlagali inicijative u tom duhu“, prenosi Rojters, pozivajući se na portparola administracije Makrona.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao telefonom sa francuskim kolegom Žan Iv Le Drianom i obavestio ga je o inicijativi ruskog predsednika o održavanju samita.

Oglasile su se i Ujedinjene nacije, a portparol generalnog sekretara UN Stefan Djudžarik je rekao da UN podržava bilo kakve inciijative u korist očuvanja Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu.

„Uvek smo tvrdili da je Zajednički sveobuhvatni akcioni plan bio važan politički akt i da se treba produžavati i podržavati. Tako da naš stav o podršci tom planu ostaje nepromenjiv. Mi ćemo podržavati bilo šta što strane preduzmu u koristi Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana“, rekao je on.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da njega još nisu obavestili o sastanku o Iranu.

Iz Nemačke je saopšteno da imaju u vidu Putinov predlog i da vlada čeka dodatna pojašnjenja predloga pre same procene.

Ranije je ruski lider Vladimir Putin predložio da se što pre održi onlajn sastanak lidera država, stalnih članica SB UN i lidera Nemačke i Irana zbog iranskog pitanja.

Izvor: Sputnik.rs

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva