:

:

TV Most

clock

April 06, 2023   14:24

0

154

Makron Siju: Vratite zaraćene strane za pregovarački sto; Kineski lider za ponovno pokretanje razmene sa EU na svim nivoima

U fokusu susreta kineskog i francuskog lidera, Si Đinpiga i Emanuel Makrona je rat u Ukrajini. Makron je pozvao Peking da "urazumi Moskvu", dok je Si naglasio da Kina i EU treba da se pridržavaju dijaloga i saradnje.

Francuski predsednik Emanuel istakao, u razgovoru sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu, da zna da može da računa na to da će Kina "urazumiti" Rusiju i postići da se svi vrate za pregovarački sto.

Rekao je da očekuje da Peking pomogne u okončanju krize i spreči rastuće tenzije što bi moglo da podeli globalne sile na zaraćene blokove.

Makron je ukazao da je ruski napad na Ukrajinu "zadao udarac međunarodnoj stabilnosti".

"Znam da mogu da računam na Vas da urazumite Rusiju i vratite strane nazad za pregovarački sto", rekao je Makron Siju, a preneo je Rojters.

Nakon sastanka sa Makronom, Si je pozvao na razgovore dve strane i političko rešenje za ukrajinski rat. Razgovori su bili "iskreni i konstruktivni“, saopšteno je iz Jelisejske palate, dok je Peking naveo da su razgovori bili "prijateljski" i "opširni“.

Makron je takođe zatražio od Sija da izvrši pritisak na Rusiju da se povinuje međunarodnoj regulativi o neširenju nuklearnog oružja, povodom najave ruskog predsednika Vladimira Putina da će poslati taktičko nuklearno oružje u Belorusiju.

Si je rekao da sve zemlje treba da poštuju nuklearno neširenje, bez pominjanja Rusije.

Si pozvao na novi impuls u saradnji

Kineski predsednik je poručio da je Peking voljan da sarađuje sa Evropskom unijom na ponovnom pokretanju razmene na svim nivoima i eliminisanju "mešanja" i izazova kako bi dao novi impuls odnosima Kine i EU.

"Kina i EU treba da se pridržavaju dijaloga i saradnje, održavaju svetski mir i stabilnost i promovišu zajednički razvoj i prosperitet", rekao je Si tokom sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Pekingu.

Poseta Makrona i Fon der Lajenove Kini usledila je nakon višegodišnjeg zastoja odnosa sa Pekingom oko različitih pitanja, uključujucći optužbe za zloupotrebu ljudskih prava u Sinđangu, zaustavljeni investicioni pakt i oklevanje Kine da osudi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Obraćajući se novinarima nakon dolaska u Peking, Makron je poručio da Evropa mora da se odupre smanjenju trgovine i diplomatskih veza sa Kinom i ublaži "spiralu" napetosti između Kine i Zapada.

Fon der Lajenova, koja je na svom prvom putovanju u Kinu od kada je stupila na tu funkciju 2019. godine, učestvuje na trilateralnom sastanku sa Makronom i Sijem.

U komentarima koje je objavio kineski državni medij Si-Si-Ti-Vi, Si je rekao da Kina i Francuska imaju potencijal i odgovornost da prevaziđu "razlike“ i "ograničenja“ dok se svet suočava sa istorijskim promena.

Neki analitičari su sugerisali da Makron i fon der Lajen mogu da preuzmu ulogu "dobar policajac i loš policajac" u Pekingu, sa druželjubivim Francuzom koji promoviše "resetovanje" veza i šefa EU koja izlaže teška pitanja i crvene linije u tim odnosima.

"I Evropa i Kina su imale ogromne koristi od odnosa, međutim, odnosi EU i Kine su postali kompleksniji poslednjih godina i važno je da zajedno razmotrimo sve aspekte naših odnosa“, rekla je Fon der Lajenova pre sastanka sa kineskim premijerom Li Ćijangom.

Li je rekao da je partnerstvo EU i Francuske "nova polazna tačka“ i da obe strane treba da se pridržavaju "principa međusobnog poštovanja i saradnje u kojoj svi dobijaju".

Izvor: RTS

MakronSi ĐinpingFon der Lajen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva