:

:

TV Most

Foto: kremlin.ru / arhivska fotografija

clock

Maj 03, 2022   20:06

0

184

Makron tražio od Putina da dozvoli evakuaciju iz Marijupolja

Francuski predsednik Emanuel Makron je danas tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izrazio zabrinutost zbog situacije u Marijupolju i Donbasu, na istoku Ukrajine, i zatražio od Moskve da dozvoli evakuaciju iz čeličane Azovstalj, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

„Francuski lider je izrazio duboku zabrinutost zbog situacije u Marijupolju i Donbasu i zatražio od Rusije da podstakne dalju evakuaciju iz fabrike Azovstalj, koja je započela poslednjih dana“, saopštilo je francusko predsedništvo, prenosi TASS.

Makron je istakao važnost koordinacije sa humanitarnim organizacijama i dozvole evakuisanima da biraju mesto boravka u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

Francuski predsednik je, kako se navodi, „još jednom istakao teške posledice” ukrajinskog sukoba.

On je, kažu, zatražio od Rusije da deluje u skladu sa svojom odgovornošću stalnog člana Saveta bezbednosti UN.

Francuski predsednik je u telefonskom razgovoru sa Putinom izrazio spremnost da sarađuje sa međunarodnim organizacijama i pomogne ukidanju ruskog embarga na izvoz ukrajinske hrane preko Crnog mora, saopšteno je danas iz Jelisejske palate.

TASS je ppreneo da je telefonski razgovor Makrona i Putina trajao duže od dva sata, a ovo je prvi razgovor dvojice lidera otkako je Makron ponovo izabran za predsednika Francuske 24. aprila.

Izvor: T a n j u g

Emanuel MakronVladimir PutinMarijupolj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva