:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Decembar 31, 2023   21:51

0

95

Makron u novogodišnjem obraćanju: 2024., godina ponosa i nade za Francusku

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je večeras 
da će 2024. biti godina francuskog ponosa i nade, u znaku Letnjih olimpijskih igara u Parizu i ponovnog otvaranja katedrale Notr Dam nakon razornog požara.

,,Samo jednom u veku ste domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, samo jednom u milenijumu se obnovi katedrala. I zato je 2024, godina odlučnosti, izbora, oporavka i ponosa. U stvari, godina nade", poručio je Makron u novogodišnjem televizijskom obraćanju. 

Francuska će nastaviti da se ,,ponovno naoružava" kada je reč o bezbednosnim pitanjima, ali će podsticati javno obrazovanje i socijalnu koheziju, rekao je Makron, prenosi Rojters. 

On je dodao da su 2023. godinu obeležili ratovi u „Ukrajini, na Bliskom istoku i u Gazi ” i podsetio da je 41 francuski državljanin ubijen, a drugi uzeti kao taoci u „terorističkim napadima u Izraelu” 7. oktobra.

Makron je rekao i da će 2024. biti ,,godina odlučnosti" za Francusku i naveo predstojeće izbore za Evropski parlament kao priliku za francuske glasače da ,,nastave evropsku tradiciju ili da je zaustave".

Izvor: T a n j u g ; foto: AP

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva