:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2020   21:29

0

180

Makronov plan za ekonomsku obnovu zemlje, ne želi da zavisi od Kine i SAD

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je da želi da izgradi ekonomiju zemlje koja neće zavisiti od dobavljača sa drugih kontinenata.

Francuska vlada očekuje pad ekonomije u ovoj godini od čak 11 odsto. Najveći razlog je zavisnost od dobavljača u Kini, zbog kojih su stopirane određene privredne grane poput automobilske industrije i farmacije, kada je epidemija proglašena u Kini.

Emanuel Makron je u televizijskom obraćanju najavio ekonomski plan kojim bi trebalo da se smanji zavisnost od zemalja sa drugih kontinenata, poput Kine i SAD.

"Jedini način za to je da izgradimo nov, snažniji ekonomski model, da radimo i proizvodimo više, kako se ne bismo oslanjali na druge", rekao je Makron.

Istakao je da treba da se učini sve što je moguće kako bi se izbegla otpuštanja radnika, kao i da se očuvanje likvidnosti kompanija neće postići podizanjem poreza.

Smatra da će novo ukidanje pojedinih restriktivnih mera pokrenuti francusku ekonomiju, ali je građanima poručio i da treba nastaviti da se prate preporuke, kao i da se održava fizička distanca. 

Makron se u svom televizijskom obraćanju dotakao i pitanja rasne jednakosti, usled protesta koji se organizuju širom Francuske nakon ubistva Džordža Flojda.

Predsednik je rekao da je boja kože prečesto uticala na mogućnost napredovanja u Francuskoj i da će se on boriti za to da se prekine sa svim vrstama diskriminacije.

Izvor: RTS, Rojters

MakronFrancuskaSADKina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva