:

:

TV Most

clock

Mart 28, 2019   15:07

0

213

"Mala BiH pred Johanesom Hanom"

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je, nakon sastanka stranačkih lidera i evropskog komesara Johanesa Hana, da nije potpisana zajednička izjava.

Izetbegović je rekao da zajednička izjava pod nazivom "Pismeno opredeljenje BiH: Na putu prema novoj agendi za socioekonomske reforme", nije usvojena, iako su je svi učesnici pozdravili kao dobru bazu za nastavak razgovora.

"Zanimljivo je bilo sedeti među 19 predsednika parlamentarnih stranaka, bila je to mala BiH. Papir nažalost danas nismo potpisali. Ali za neke je nedovoljno precizan, za neke ima bespotrebne i neprihvatljive formulacije. Svi su prihvatili da je dobra baza, ali da mora biti sveobuhvatniji i precizniji", rekao je Izetbegović, prenosi sarajevski Kliks.

Upitan da prokomentariše formiranje vlasti na državnom nivou, Izetbegović je rekao da se svi slažu kako ne treba ucenjivati, "a onda entitetski nivo kaže kako BiH neće nastaviti NATO putem".

"Treba se kretati ka članstvu u NATO-u o čemu ćemo odlučivati. Za mene je legitimno da entitetski nivo, odnosno Skupština RS-a, predloži vojnu neutralnost BiH i da to bude razmotreno na nadležnim nivoima", izjavio je Izetbegović.

Potpisivanjem dokumenta predstavnici političkih stranaka bi se obavezali da će preduzeti sve potrebne korake, bili na vlasti ili opozicija, u vezi s preporukama iz predstojećeg Mišljenja Evropske komisije, kao mape puta za pripremu za članstvo u EU, uključujući preporuke u oblasti vladavine prava i javne uprave, te razviti novi program socioekonomskih reformi kao nastavak prethodne Reformske agende u dogovoru sa EU i međunarodnim finansijskim institucijama.

Izvor: Танјуг

HanIzetbegovićBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva